17:34 / 12.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Kempten – Cambodunum

Arheološki nalaz Cambodunum

Arheološki nalaz Cambodunum

Foto: ADJ / BR

Antički grad Cambodunum – danas poznatiji kao Kempten – jedan je od najstarijih gradova u Njemačkoj. Odande su Rimljani krenuli u naseljavanje današnje Bavarske. Ta je dvije tisuće godina stara povijest posve dobro istražena. Ali sad su neumorni stručnjaci u Arheološkom parku pronašli novi, izvanredan nalaz! On dokazuje kako je upravo tu počela cjelokupna urbana kultura njemačkoga juga.

Arheološki nalaz Cambodunum

Arheološki nalaz Cambodunum

Foto: ADJ / BR

Zanimljiva je povijest samoga imena grada: Kambodunum je latinizirano ime za predrimsko naselje starog keltskog plemena Estionena, a pojavlje se prvi put u pisanom obliku u knjizi geografa Strabona već 18. godine n. e. On je, naime, polis na visokim obalama rijeke Iller nazvao "Kambodounon".


Vjeruje se da je to bilo administrativno središte pokrajine Retije kad su Rimljani pod vladarima Druzom i Tiberijem osvojili sjeverno podnožje Alpa. Kasnije će tu ulogu preuzeti Augusta Vindelicum, današnji Augsburg, ali on ne može nadmašiti arheološku vrijednost utvrde na današnjem Burghaldeu u Kemptenu, koja se sustavno istražuje od 1885. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!