18:56 / 12.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Festival sabljarki Tihany

Festival Tihany Gardália

Festival Tihany Gardália

Foto: ADJ / MTVA

Dani riblje gastronomije Tihany Gardália već 20 godina slove kao najvažnija jesenska proslava u Balatonskom gorju. Redovito se organiziraju prvog vikenda u studenom. Glavni je cilj odavanje počasti jezerskim ribarima i oživljavanje ribarskih tradicija. Ta tri dana zabave, pjesme, plesa i užitaka za nepce uvijek privuku tisuće posjetitelja.


Jedan od najvažnijih programa je natjecanje u kuhanju specijaliteta od riba, a pogotovo fiš-paprikaša. Ovamo se dolaze okušati ekipe iz cijele Mađarske, jer biti među prvima u festivalskoj konkurenciji posebno je postignuće, koje pobjednicima donosi nepomućenu slavu za mnoge nadolazeće godine.

Gardália 2022.

Gardália 2022.

Foto: ADJ / MTVA

A uz to na brdu Visszhang, gdje se Festival odvija i odakle se vidi nadaleko pokrajina oko Balatona, ne nedostaje najrazličitijih programa: kostimirana procesija ispred mjesnog biskupskog dvora, blagoslov ribe i mladog vina, nostalgična krstarenja, lutkarske predstave, koncerti limene glazbe, nastupi zborova, šahovski turniri i, napokon, spektakularno roštiljanje stotina riba nataknutih na štapove na otvorenoj vatri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!