17:56 / 12.12.2022.

Autor: DM/ADJ

Mađarski teatar za ljude i konje

Mađarsko nacionalno konjičko kazalište

Mađarsko nacionalno konjičko kazalište

Foto: ADJ / MTVA

Poput ljudi, plešu i neke životinje, a među njima su sigurno najvještiji konji. Toga se najčešće sjetimo uz tradicionalni novogodišnji koncert u bečkom Musikvereinu. No postoji i Mađarsko nacionalno konjičko kazalište u Budimpešti.

U budimpeštanskom parku Kincsem nalazi se kazalište, posebno po tome što njegovi školovani pjevači, "naoružani" velikim konjičkim znanjem, izvode mjuzikle i operete – u kasu. Jezdeći na konjima, u svojim predstavama nastoje publici približiti ljubav prema tim životinjama. Za većinu njih to je ostvarenje sna, koje stvara neraskidivo jedinstvo čovjeka, umjetnosti i konja. Takav oblik umjetničkog izražavanja može se roditi samo iz pravog timskog rada. Za gledatelja, to je neponovljiv doživljaj, na rubu između cirkusa i akcijskog filma. 

Konji plesači

Konji plesači

Foto: ADJ / MTVA

A ovdje se može doživjeti i nezaboravan bliski kontakt s četveronožnim izvođačima, u društvu s njihovim ljudskim scenskim partnerima. Štoviše, moguće je usvojiti omiljenog konja. Naravno, to ne znači odvesti ga doma kao psa ili mačku, već poduprijeti njegovo uzdržavanje unutar dogovorenog razdoblja, maksimalno šest mjeseci. Zauzvrat se može posjećivati svojeg ljubimca, izbliza slijediti njegov razvoj, čak pomagati pri hranjenju i timarenju, te se slikati s njim do mile volje u posebno dizajniranoj majici. 

"Aladdin"

"Aladdin"

Foto: ADJ / MTVA

Same predstave održavaju se u natkrivenom i grijanom kazališnom centru. Od prošle su jeseni čak i sjedala grijana. Prvu sezonu nakon dvogodišnje pandemijske stanke otvorili su predstavom "Aladdin". Među programskim je uspješnicama konjička verzija koncerta "Romeo i Julija", a domaćoj publici su posebno na srcu mjuzikl "Petőfi" prema motivima iz života najslavnijeg mađarskog pjesnika, uprizorenje mađarske narodne priče "Fehérlófia" o dječaku nadljudske snage koga je rodila bijela kobila, te pustolovine što ih doživljava vođa divljih konja "Szilaj".

Mađarsko nacionalno konjičko kazalište

Mađarsko nacionalno konjičko kazalište

Foto: ADJ / MTVA

Kako je priprema za sudjelovanje u ovome ansamblu vrlo specifična, osnovana je i Akademija Narodnog konjičkog kazališta za školovanje glumaca konjičkog sporta. Osmislio ju je ravnatelj kazališta Tibor Pintér, koji i sam aktivno sudjeluje kao izvođač u predstavama. Tu im vještinu glazbene glume i praktičnih metoda jahanja prenose najbolji majstori toga zanata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!