15:18 / 08.12.2022.

Autor: DM/ADJ

O Rajhenburškim vitezovima

Izložba, Dvorac Rajhenburg

Izložba, Dvorac Rajhenburg

Foto: ADJ / TVSLO

Gradina Rajhenburg nadomak Brestanice, na desetak kilometara udaljenosti od Krškog, svjedoči o prisutnosti vitezova od Reichenburga u tome kraju. Sagradio ju je između 1131. i 1147. vlasnik posjeda, salcburški nadbiskup Konrad I. Gradnja je bila dio uspostavljanja obrane i naseljavanja područja na granici između Svetog Rimskog Carstva i Kraljevine Mađarske, koji su 1131. godine potpisali konačan mirovni ugovor.


Nekadašnji dvorac dvanaest generacija plemićke obitelji danas je Kulturni dom. Temeljito je obnovljen prije desetak godina. U njemu se neprekidno nadopunjuje postojeći postav o povijesti dvorca i njegovih stanovnika i o važnim epizodama koje su se događale u zgradi dvorca, njegovoj neposrednoj okolici, te na području cijeloga današnjeg Posavja, pa i šire.


Izložba, Dvorac Rajhenburg

Izložba, Dvorac Rajhenburg

Foto: ADJ / TVSLO

Najnovija izložba nastajala je nekoliko godina i rezultat je rada šire skupine stručnjaka. Ključna je uloga povjesničara Borisa Hajdinjaka, ravnatelja Centra židovske kulturne baštine Sinagoge Maribor. On se posvetio proučavanju srednjeg vijeka desetljećima, a smatra se najvećim poznavateljem obitelji vitezova Rajhenburga. Smještanje u prostor te vizualni identitet izložbe i popratnih materijala djelo su dizajnerice Polone Zupančič. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!