12:59 / 11.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Neodoljiva arhitektura ljubljanske džamije

Ljubljanska džamija

Ljubljanska džamija

Foto: ADJ / TVSLO

Islamska zajednica u Sloveniji postoji duže od stoljeća. No ljudi su se za molitvu morali okupljati u većim kućama – sve dok nije stigla ljubljanska džamija.

Prvu mošeju na području Slovenije sagradili su vojnici tijekom prvoga svjetskog rata u Donjem Logu pod Mangartom u dolini rijeke Koritnice, na području današnje općine Bovec. Bila je to mala sunitska džamija, koju su sebi sagradili vojnici 4. BH regimente, prve jedinice koja je stigla na Sočku frontu. Skromna bijela građevina s jednom kupolom i minaretom, koja je stajala ondje od 1916. do 1920-ih. Jedino preostalo materijalno svjedočanstvo o njoj fotografija je koju je napravio nepoznati austrijski časnik.


Od tog doba, slovenski su se muslimani snalazili kako su znali i umjeli, u svjetovnim zgradama koje bi preuređivali u prostore za molitvu. Stoga nije čudo da su, planirajući Muslimanski kulturni centar u Ljubljani, kako se džamija danas službeno zove, razmišljali o novom objektu koji će biti vjerski i kulturni objekt za budućnost. Izgradnja je trajala desetljećima, ponajviše zbog čekanja na mnogobrojne dozvole, a stavljena je u funkciju u veljači 2020.

Ljubljanska džamja

Ljubljanska džamja

Foto: ADJ / TVSLO


Međutim, veselje onih koji su je tako dugo čekali, pokvarile su okolnosti s pandemijom koronavirusa, pa su mnoge posjete i predviđene aktivnosti morale biti otkazane. Zato je ovaj ramazanski mjesec posebno radosno dočekan, jer je pristup molitvi slobodan za sve koji to žele. Tako ljubljanska džamija napokon može ispuniti svoju glavnu namjenu: da predstavlja realnu i simboličnu prekretnicu za ljude islamske vjeroispovijesti u Sloveniji.

Ljubljanska džamija

Ljubljanska džamija

Foto: ADJ / TVSLO

"Izgradnjom ovoga MKC-a postali smo dio religijske mape svijeta", rekao je u jednom intervjuu zamjenik muftije Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet ef. Porić i ponovio riječi jednog uglednog slovenskog novinara kako Ljubljana nije dobila ništa bolje od godine 1980., kad je otvoren Cankarjev dom, danas smatran neprikosnovenim hramom kulture u slovenskoj javnosti. 

Ljubljanska džamija

Ljubljanska džamija

Foto: ADJ / TVSLO

I ne samo to! Džamija je nedavno dobila već četvrto priznanje za dizajn: nagradu svjetskog portala za arhitekturu "ArchDaily", koja se dodjeljuje temeljem glasova korisnika. Prva je bila slovenska nacionalna "Plečnikova nagrada", koja se dodjeljuje domaćim arhitektima. Za njom je stigla nagrada "Odprte hiše" (Otvorene kuće), a potom "Zlati svinčnik" (Zlatna olovka), priznanje koje dodjeljuje Komora za arhitekturu u Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!