13:07 / 08.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Muzejska urbana proročanstva

Urbana proročanstva

Urbana proročanstva

Foto: ADJ / TVSLO

Kakav će biti život u slovenskim gradovima 2100. godine? Tim su se pitanjem pozabavili organizatori izložbe "Urbana proročanstva" u Gradskom muzeju u Ljubljani. Do polovice travnja ove godine posjetitelji se mogu i sami aktivno uključiti vlastitim prognozama, jer je postav zamišljen kao mjesto dijaloga u obliku prijepiske, gdje svatko može ostaviti vlastiti zapis.


Za početak se pruža uvid u 30 kratkih najava unutar projekta koji se publici obraća riječima organiziranima u okviru jedne jedine sobe, tako da tek sugeriraju ideje i omogućavaju njihovu nadogradnju u prostorima vlastite mašte. Jer, kako smatraju autori, sposobnost zamišljanja budućnosti ključna je za izazove koji stoje pred cijelim ljudskim rodom.

Urbana proročanstva

Urbana proročanstva

Foto: ADJ / TVSLO

Kako mi kao društvo razmišljamo o budućnosti? Tim glavnim pitanjem IpoP (Institut za prostornu politiku) sučeljava posjetitelje s nizom mogućih slika urbanoga života i nastoji ih potaknuti na razmišljanje o održivom prostornom planiranju, mobilnosti i odnosu prema prirodi. A prva izložena "proročanstva", ispisana na keramičkim pločicama, ponudili su stručnjaci iz različitih područja koja se bave pitanjima urbane budućnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!