13:10 / 08.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Mađarski "Sanjači snova"

Sanjači snova

Sanjači snova

Foto: ADJ / MTVA

Izložba zagonetna naslova baš na engleskom jeziku "Dreamers of Dreams 20" (Sanjači snova 20) otvorena je u Millenárisu, glasovitom milenijskom parku u ulici Kis Rókus budimpeštanskog II. okruga. Riječ je zapravo o dvadesetoj obljetnici originalne izložbe "Dreamers" iz 2002., ali je predstavljen posve novi materijal s istom temom – povijest znanosti u liku mađarskih genija koji su mijenjali svijet: Tivadar Puskás, Ányos Jedlik, Albert Szent-Györgyi i Endre Czeizel...


Tu se može upoznati rad šest stotina izumitelja i istraživača na rekordnih šest tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Po posebno osmišljenoj formuli 6 + 1 interaktivnih sadržajnih cjelina, obuhvaćena su znanstvena područja od medicine i ekologije, do prometa, informatike i komunikacija. Posjetitelji se mogu upoznati i s bitnim kretanjima u industrijskom i energetskom sektoru na mađarskom tlu sve do danas.

Sanjači snova

Sanjači snova

Foto: ADJ / MTVA

Među izlošcima se može naći, primjerice, model automobila Ford T iz 1915., ili jedan od zrakoplova svjetskog prvaka u akrobatskom letenju Pétera Besenyeija, te povijesni primjerci željeznica. Mađarski su znanstvenici zadužili svijet izumima i otkrićima poput žigica, vitamina C, nuklearne lančane reakcije... Izložba ostaje otvorena sve do kraja siječnja 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!