12:58 / 11.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

110 godina Veslačkog kluba Vukovar

VK Vukovar, 110 godina

VK Vukovar, 110 godina

Foto: ADJ / HTV

Prvo se zaljubite u Dunav, pa onda u veslanje – reći će gotovo svaki Vukovarac koji je izabrao ovaj iznimno zahtjevan sport. Danas ga na toj rijeci trenira dosta mladih, a mnogima je upravo on spojio roditelje, bake i djedove. Iz njega je izrastao i Damir Martin, hrvatski dvostruki svjetski i europski prvak, nositelj triju olimpijskih medalja.


Čarolija zaveslaja tako se prenosi generacijama već punih 110 godina, otkako postoji Veslački klub "Vukovar". Osnivačka skupština održana je 11. svibnja 1912. i nakon toga se počelo s izgradnjom zgrade kluba, koja je dovršena 1922. na najljepšem mjestu u gradu uz rijeku. No, unatoč izvrsnim rezultatima, klub je imao dosta nevolja tijekom proteklog stoljeća: to zanimljivo arhitektonsko zdanje pogađale su poplave, požari, ratovi... 

VK Vukovar, 110 godina

VK Vukovar, 110 godina

Foto: ADJ / HTV

U Domovinskom ratu poginulo je ili nestalo 32 člana kluba. Uništena su gotovo sva odličja – pehari, medalje i priznanja. Krenuvši opet od nule, novi klub se još jednom podigao iz pepela i diše punim plućima, s neskrivenim ponosom, kaže trener Damir Barišić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!