13:17 / 08.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Kineski naivci u Bavarskoj

Kinesko seljačko slikarstvo

Kinesko seljačko slikarstvo

Foto: ADJ / BR

Šarene slike narodne umjetnosti, što su ih između 1987. i 1997. naslikali seljaci u sjevernoj kineskoj pokrajini Hebei, u jarkim bojama prikazuju život na selu: svakodnevicu običnih ljudi, njihove proslave, njihove žalosti. Oni prikazuju Kinu kakvu doživljavaju ljudi što ćete ih moći susresti u stvarnosti na terenu, a ne sjajne slike koje su u skladu sa sustavom, kakve kineski režim voli širiti.


Sad se do polovice lipnja u Muzeju Buchheim na Štarnberškom jezeru može razgledati osobita izložba: kinesko seljačko slikarstvo iz 1980-ih godina, koje se nikad dosad nije moglo vidjeti u Njemačkoj. Ta djela odmah privlače pozornost i podsjećaju na ono što je prije otprilike stotinu godina postalo poznato kao naivno slikarstvo, a pritom se ponajprije misli na izvorno. 

Kinesko seljačko slikarsvo

Kinesko seljačko slikarsvo

Foto: ADJ / BR

Izloženi radovi nisu toliko stari, ali imaju posebnu vezu s Münchenom: prikupila ih je Ingrid Jansen osamdesetih godina prošlog stoljeća, dok je živjela u okolici Pekinga. Tada nije bilo baš jednostavno kupiti takve slike, sjeća se: "Nakon jedne velike izložbe pitala sam čuvare može li se to kupiti. Rekli su da ne može. Ali u jednom trenutku netko mi je dao adresu i rekao da dođem onamo poslije izložbe. Sve su slike bile tu i mogla sam izabrati što god sam htjela."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!