13:01 / 11.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Alpska moda od jelenje kože

Alpska moda

Alpska moda

Foto: ADJ / BR

Klaus Bensmann ima malu kožarsko-krznarsku trgovinu u planinskom mjestašcu Bad Hindelang u pokrajini Allgäu. A iza nje stoji visoko profiliran obrt. 

I kod nas se često kaže "lederhoze" kad se misli na tipične kožne hlače koje čine nezaobilazan dio muške nošnje svih naroda što dijele Alpe. No tu su i drugi njezini rustikalni dijelovi: jakne, šeširi, remeni i svakojaki modni dodaci. Često su ukrašeni i ručnim radom poput veza, gajtana ili rezbarenih manžeta. Sve to izrađuje prema željama svoje klijentele Klaus Bensmann – i to isključivo od štavljene jelenske kože. 

Alpska moda

Alpska moda

Foto: ADJ / BR

"Da, jelenova mi je koža najmilija", kaže Klaus dok pažljivo reže dijelove, kroji ih i šiva, "bez obzira na to je li, da tako kažem, u obrađenom stanju, ili sirova. Ja od toga izradim i bubnjeve, urese... Prepariram na različite načine. Recimo, štavim kožu ribljom mašću za navlake, torbice, pojaseve i kape. Raskošno rogovlje mi služi za izradu puceta! Sve dobro dođe. Osobito su zanimljive ruže za ukrasno remenje, imamo jedan doista širok dijapazon..."

Alpska moda

Alpska moda

Foto: ADJ / BR

Zajedno sa suprugom Petrom on vodi pravu malu tvornicu jelenje kože. Njih su dvoje u mladosti pošli u Kanadu i ondje se družili s pravim traperima. Potom su se doselili u švapski Oberallgäu prije 40 godina kako bi dokraja izučili drevni zanat štavljenja i obrade kože. A otkako je četvero djece otišlo od kuće, posve su se posvetili svom obrtu i sad mogu reći da su proniknuli u sve njegove tajne. Recimo, za dobre kožne hlače potrebna je koža dva do tri jelena. 

Alpska moda

Alpska moda

Foto: ADJ / BR

Klaus je posebno svjestan kako je raditi odjeću s onim što je nakad bilo obrambeni omotač nekom živom biću i priznaje: "Snažan je bio doživljaj kad se sirova koža prvi put u mojim rukama pretvorila u mekanu teksturu. Odmah sam odlučio: ovo ću naučiti i od toga živjeti!" Okušao se i u štavljenju kozje, ovčje, pa i kravlje kože. Ali to smatra samo zanatom, jer domaće se životinje uzgajaju ponajprije za hranu. Jelen je nešto drugo – kad taj smioni gospodar alpskih šuma završi svoj život, nositi na sebi njegovu kožu ima ritualni, gotovo mitski prizvuk.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!