13:34 / 10.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Tisak "TipoRenesansa"

TipoRenesansa

TipoRenesansa

Foto: ADJ / TVSLO

Za slovenskoga umjetnika Marka Drpića može se reći da je suvremeni umjetnik renesanse. Zajedno sa suprugom obnovio je 2010. staru tiskaru visokog tiska na rubu starog središta Ljubljane.

Marko Drpić istražuje povijest tiska, kaligrafiju u različitim materijalima, te tiskarske strojeve i opremu, koju već dugo prikuplja. Na razvoj i nastanak tiska gleda kroz različite aspekte: jezikoslovne, grafičke, povijesne i bibliotekarske. Njegova "TipoRenesansa" nije obična radionica ili čuvarica tradicije tiska, već posvećeno mjesto koje svjedoči o istinskoj ljubavi prema pisanoj riječi i ponovnom oživljavanju starinskih tiskarskih tehnika. 

TipoRenesansa

TipoRenesansa

Foto: ADJ / TVSLO

Riječ je o neprofitnom studiju za tipografsku i tiskarsku baštinu, zapravo posljednjem romantičnom mjestu u Sloveniji gdje se može doživjeti kako se tiskalo prije strojeva za masovno tiskanje knjiga, a pogotovo prije računalne tehnologije, koja je posve izbacila i posljednje slovoslagare iz toga posla. Za grafičkog dizajnera, magistra kaligrafije, povjesničara umjetnosti, klesara i knjižničara ne postoji uzbudljivija pustolovina od ove.

TipoRenesansa

TipoRenesansa

Foto: ADJ / TVSLO

Usred prostora opremljena ormarima u čijim se ladicama krije nekoliko tona olovnih i drvenih slova svih oblika i veličina, raspoređeni su strojevi od kojih su neki stari oko šest desetljeća. Tu su jednostavne stolne preše za probne ispise, ali i više od tone težak automatizirani tzv. Heideleberg GT. Strojeve je nabavljao prema vlastitim raznolikim interesima, znanja stjecao po cijelom svijetu, a odasvud je donosio slova, među kojima ima i plastičnih istočnonjemačkih slogova. 

TipoRenesansa

TipoRenesansa

Foto: ADJ / TVSLO

I ne čuva Marko svoje vještine samo za sebe: redovito organizira kaligrafske tečajeve, najradije za djecu i mlade. Tijekom radionica "Otisni svoj plakat u staroj tiskari" ili "Tiskar na jedan dan", ovaj talentirani entuzijast vraća ih u vrijeme kada je tiskanje bilo isključivo ručni rad na jedinstvenim strojevima za mehaničko umnažanje. A ljeti, kad je u gradu najviše posjetitelja, uvijek će ih rado provesti kroz povijest strojeva, kakvi se inače susreću još samo u muzejima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!