13:26 / 10.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Spomen-crkva u Ócsi

Ócsa, katedrala

Ócsa, katedrala

Foto: ADJ / MTVA

U mađarskome selu Ócsa mala je crkva koja čuva velike i važne priče. Vođeni obilazak kroz nju obećava pravo putovanje kroz vrijeme uz mnogo kulturnih, vjerskih i povijesnih zanimljivosti.

Kako od reformatorske crkve nastane katedrala? Kako je i zašto prije mnogo stoljeća baš na tome mjestu nastala Božja kuća? Kako su sačuvane freske iz doba prvog mađarskog poglavara Árpada? Zakoračite li u ovu spomen-crkvu u Ócsi, doznat ćete sve to, a usput uskočiti izravno u svijet legendi. Jer, u nekadašnjoj dunavskoj poplavnoj ravnici i svijetu močvara, mistične priče uvijek su imale važnu ulogu, a ova se crkva smatra jednom od najvrednijih u Mađarskoj još od rimskog doba . 

Ócsa, katedrala

Ócsa, katedrala

Foto: ADJ / MTVA

Koliko je općina Ócsa, smještena na nekih 25 km južno od Budimpešte, važna za mađarsku povijest, svjedoči mnoštvo predmeta izloženih u mjesnom Zemaljskom muzeju. Naselje je to poznato od davnina kao kraljevski posjed, a njegov dinamičan gospodarski razvoj zaustavila su prije dvjestotinjak godina otomanska osvajanja. Ipak je njegova najpoznatija građevina ostala romanička trobrodna bazilika s transeptom, građena u 13. stoljeću za redovnike Premonstratenškoga reda, pristiglih iz Francuske.

Ócsa, katedrala

Ócsa, katedrala

Foto: ADJ / MTVA

Ona je služila kao glavno mjesto molitve i nakon što je stanovništvo početkom 17. stoljeća mahom prešlo na reformiranu vjeru, a bila je u vlasništvu reformirane župe još od 1560. godine. Za tatarske najezde 1664. zapaljena je i izgorjela joj je cijela krovna konstrukcija, pa se nekoliko desetljeća koristila tek oko šestina zgrade, koja je ostala pokrivena. Potkraj 18. stoljeća cijelo je imanje Ócsa kupio grof József Teleki, njezin posljednji veliki zaštitnik prije nacionalizacije nakon 2. svjetskog rata. 

Ócsa, katedrala

Ócsa, katedrala

Foto: ADJ / MTVA

1986. crkva je zatvorena na osam godina radi sveobuhvatne obnove, a projekt na temelju kojega je obnovljena dobio je 1995. godine nagradu EU za kulturnu baštinu Europa Nostra. Danas su posjetitelji dobrodošli i individualno mogu obići crkvu svaki dan od 10 do 16 sati, uključujući neradne dane i blagdane, dok se grupe primaju od utorka do nedjelje uz prethodnu najavu. Obilasci su isključeni jedino nedjeljom do 12 sati za vrijeme bogoslužja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!