18:04 / 04.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Mađarska pekara br. 1

Nosztalgia kifli

Nosztalgia kifli

Foto: ADJ / MTVA

Domaći BDP u Mađarskoj danas premašuje razinu iz doba prije epidemije koronavirusa za 4,9%, čime se popela na 8. mjesto ljestvice rasta u EU. Jedan od vladinih strateških ciljeva jest obnoviti domaću prehrambenu industriju, pogotovo tvrtke koje su opstale bez stranih investitora. Takva je i novoopremljena najveća mađarska mreža trgovina pekarskih proizvoda Lipóti Tóth és Társai.


Sa sedamdesetak kooperanata i više od 350 trgovina, ovaj obiteljski posao uključuje i vlastitu tvornicu u Hatvanu. Njezin kruh i peciva traženi su posvuda, a trenutačno je jedina pekarska tvrtka koja se može pohvaliti nacionalnom pokrivenošću kad je riječ o prodaji svježih dnevnih pekarskih proizvoda.

Vodeća mađarska pekara

Vodeća mađarska pekara

Foto: ADJ / MTVA

Uz pogone obnovljen je i atraktivni centar za posjetitelje, gdje oni mogu steći uvid u svakodnevne procese rada u tvornici. Naime, tu je osmišljena galerija s nizom staklenih zidova prema halama u kojima se može promatrati put brašna od vreće do pakiranja za prodaju. Na kraju gosti mogu kušati kruh i peciva, među kojima se najviše traže "Nosztalgia kifli".   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!