17:57 / 04.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Pasijske igre, Oberammergau

Bavarske Pasijske igre

Bavarske Pasijske igre

Foto: ADJ / BR

Ove bavarske pasijske igre sigurno su najveće na svijetu. Pripremaju se po deset godina, a uvijek ih vidi više od pola milijuna posjetitelja. Nakon pandemijske pauze, vratile su se u punom sjaju. 

U Oberammergauu znaju što su epidemije. Prije gotovo četiri stoljeća harala je kuga oko ovoga zabačenog mjesta u bavarskim Alpama. Kad njegovi stanovnici više nisu znali što bi, zavjetovali su se Bogu da će svakih deset godina uprizoriti priču o Isusovoj muci i uskrsnuću budu li pošteđeni daljnjih smrtnih slučajeva. U organizaciji sudjeluje cijeli kraj, praktički za svakim postoji potreba – od kazalištaraca do majstora obrtnika i scenskih radnika, pa i mnoštva statista.

Bavarske Pasijske igre

Bavarske Pasijske igre

Foto: ADJ / BR

Nijedne pasijske igre na svijetu ne stvaraju se tako dugo i pomno: mještani prilagođavaju vlastiti život, odrađuju unaprijed dane neplaćenog dopusta, studenti uzimaju slobodan semestar kako bi mogli glumiti, a glavni likovi puštaju kosu i bradu onoliko dugo koliko treba da odgovara ulozi. Prilikom uprizorenja Kristove muke, na pozornici zna biti do tisuću izvođača, a više od četiri tisuće ljudi u gledalištu. I tako bude svake "pasijske godine" u Oberammergauu.  

Pripreme za Pasijske igre

Pripreme za Pasijske igre

Foto: ADJ / BR

Kako se organiziraju svakih deset godina, a 2020. su morale otpasti zbog epidemije koronavirusa, čekalo se dvije godine da se pokuša iznova. Tako je cijela prošla godina bila posvećena različitim događajima vezanima za 42. pasijske igre. Dugo prije premijere 14. svibnja krenulo se s pripremama, a nakon nje sve do 2. listopada slijedili su njezini odjeci kroz stotinjak repriza i različite prigodne aktivnosti. 

Pripreme za Pasijske igre

Pripreme za Pasijske igre

Foto: ADJ / BR

Inače, nije to prvi put da su Pasijske igre bile otkazane. 1770. izborni knez Maksimilijan III. zabranio ih je, jer "najvećoj tajni naše svete vjere jednostavno nije mjesto na pozornici". Nova zabrana je stigla 1810. zbog opće sekularizacije u Bavarskoj, a poslije su izvođenja znala biti onemogućena odlaskom većine glumaca u ratove. Od kraja Drugog svjetskog rata nije bilo odgađanja sve do ovoga pandemijskog.Od kraja Drugog svjetskog rata nije bilo odgađanja sve do ovoga pandemijskog. 

Bavarske Pasijske igre

Bavarske Pasijske igre

Foto: ADJ / BR

Sljedeće Pasijske igre su na programu 2030., kako bi se uhvatio stari desetogodišnji ritam. Ulaznice će vjerojatno biti u prodaji već od 2028. A mi se, na kraju ovogodišnjeg Velikog tjedna, prigodno vraćamo tome jedinstvenom scenskom pothvatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!