13:49 / 10.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Baskin, sport za svakoga

Baskin, novi sport

Baskin, novi sport

Foto: ADJ / RAI Trst

Postoji novi sport, u kojemu u istome timu igraju mladi i stari, muškarci i žene, radno sposobni i osobe s posebnim potrebama. Zove se baskin.

Nadahnut košarkom, ali s dosta inovativnih izmjena, baskin je nastao u talijanskom gradu Udine na osnovu zamisli jednog tate koji je želio kćer, premda je bila u invalidskim kolicima, uključiti u sportsku aktivnost s ostalom djecom iz škole. Moglo bi se reći da je to inkluzivna evolucija košarke: ima četiri koša više na nekoliko razina, te predviđa zone rezervirane za igrače različitih motoričkih sposobnosti. 

Baskin, novi sport

Baskin, novi sport

Foto: ADJ / RAI Trst

Deset glavnih pravila čine igru dinamičnom i nepredvidljivom, a ona zna biti i vrlo zabavna, jer prisiljava osobe posve različitih fizičkih i mentalnih sposobnosti na ravnopravnu suradnju. U Furlaniji-Julijskoj krajini baskin se brzo proširio zahvaljujući trudu Alberta Andriole, predsjednika kluba "Zio Pino Baskin Udine" i lokalnog delegata Talijanske zajednice za inkluzivne sportova (EISI), te potpori Zaklade Friuli. Projekt promovira Talijanski sveučilišni sportski centar (CUSI) u partnerstvu s tvrtkom Anci, a potporu mu daje i Odjel za sport regionalne uprave.

Baskin, novi sport

Baskin, novi sport

Foto: ADJ / RAI Trst

Ovaj nekonvencionalni sport prirodno se širi formiranjem novih momčadi i obukom trenera, a prvi im je veći cilj imati dovoljan broj momčadi za početak regionalnog prvenstva. Baskin trenutno okuplja stotinjak sportskih udruga koje ga provode u deset talijanskih regija, a prakticiraju ga i u šest drugih članica EU: Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Grčkoj i Luksemburgu. 

Baskin, novi sport

Baskin, novi sport

Foto: ADJ / HTV

Otkad se proširio izvan državnih granica, na pragu je osvajanja sve brojnije publike. Nimalo čudno za sportski izum, dostupan baš svima, koji u neku ruku dovodi u pitanje rigidnu strukturu etabliranih sportova i postaje prilika za novu vrstu socijalizacije. U tom je smislu iznimno bitna senzibilizacija mladih, koje klub nastoji pokrenuti intervencijama u školama i izradom multimedijskih materijala na temu inkluzije i kohezije, te zajedničkog sudjelovanja svih skupina vršnjaka u različitim školskim predmetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!