13:42 / 10.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Nikolina, aktivistica u zraku

Nikolina Komljenović

Nikolina Komljenović

Foto: ADJ / HTV

Zagrebačka plesna umjetnica Nikolina Komljenović samostalno istražuje umjetničke granice vlastitoga tijela, a unutar aktivističkih grupa bori se protiv granica među zemljama i ljudima.

Ona izvodi posebnu vrstu plesa. Naziva ga "tijelo u zraku". Jedinstven je to plesni izričaj, koji podrazumijeva koreografiju na vlastitom izumu: sustavu isprepletenih tankih plastičnih niti, dugih od 7 do 14 metara, obješenom o visoki strop, po kojem se kreće kroz prazan prostor. U zraku, ona je nježna plesačica. A kad siđe na zemlju, žestoka je aktivistica. Njezina je životna misija prelaženje svih granica – prvenstveno onih vlastitoga tijela i duha.

Nikolina Komljenović

Nikolina Komljenović

Foto: ADJ / HTV

Zagrepčanka Nikolina Komljenović članica je međunarodnog projekta umjetnika koji ciljanim projektima nastoje ukloniti željezne žice na državnim granicama. Sad kad je Hrvatska ušla u krug zemalja Schengenskog sporazuma, ne misli da je ta vrsta akcija postala nepotrebna. Naprotiv, smatra da je i previše ograda između onoga što ljudi smatraju svojim posjedima, ali i u glavama. 

"Flaks" kao izražajno sredstvo

"Flaks" kao izražajno sredstvo

Foto: ADJ / HTV

Inače je magistrirala povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. I prije četrdesetih godina postala je višestruko potvrđena performerica, koreografkinja, pedagoginja, producentica, te predsjednica Udruge "Ekscena" (Eksperimentalna slobodna scena) unutar Udruge plesnih umjetnika Hrvatske. 

Nikolina, umjetnica i aktivistica

Nikolina, umjetnica i aktivistica

Foto: ADJ / HTV

Ako je pitate kako bi sama ocijenila pogled na svoj dosadašnji umjetnički put, u najkraćim crtama će ga opisati kao neprekidno traženje vlastitog izraza kombiniranjem različitih izvedbenih i likovnih elemenata i fuzijom umjetničkih grana. Tako se uvijek kreće izvan uvriježenih okvira i ostaje onkraj etabliranih gradskih i državnih struktura. Ono što nju prvenstveno zanima u radu i u životu jest pobijediti strah od "zabranjenih" prostora i prepreka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!