21:56 / 10.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Vrt tulipana u Mórahalomu

TulipGarden

TulipGarden

Foto: ADJ / MTVA

Nadaleko poznata nepregledna polja tulipana, koja u osam proljetnih tjedana privlače na tisuće posjetitelja u Keukenhof blizu Amsterdama, dobila su "mlađeg brata", a možda i svojevrsnu srednjoeuropsku konkurenciju. Projekt "TulipGarden" počeo je prije četiri godine s 30 tisuća cvjetova, da bi stigao do gotovo milijun posađenih lukovica godišnje na 13 lokacija.


Glavna je namjera da ugođaj tulipana traje tijekom cijele godine: u proljeće su izložbe i berbe tulipana, a ujesen sajmovi, gdje se mogu kupiti ili razmjenjivati lukovice toga prekrasnog i iznimno cijenjenog cvijeća. Ideja je potekla od već uvriježenih berbi lavande na Balatonu, gdje svatko može ponijeti kući onoliko stručaka koliko sam prikupi. A tulipani pružaju još jednu priliku za zabavu i uživanje u ljepoti prirode nakon dugih hladnih mjeseci.

TulipGarden

TulipGarden

Foto: ADJ / MTVA

Najnoviji vrt tulipana u Mórahalomu pridonosi životu grada, a može biti prikladan dodatak njegovim turističkim vrijednostima i hortikulturnim tradicijama. Posjetitelji se također rado uključuju u dobrotvorni aspekt ove zelene oaze na užoj periferiji. Naime, predviđeno je da dio prihoda od svih aktivnosti vrta, u kojemu cvjeta gotovo 120 tisuća cvjetova, ide u dobrotvorne svrhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!