21:56 / 10.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Zipline, lendavska atrakcija

Lendavska žica

Lendavska žica

Foto: ADJ / TVSLO

"Zipline Vinarium" u Lendavi je završen. Prvi posjetitelji već se mogu spuštati niz dvostruke čelične sajle. To su prve takve u Sloveniji, duge nešto više od petsto metara, a razapete su između novog drvenog tornja kod tzv. Piramide, vrha Lendavskih gorica i vidikovca Vinarium. Visinska razlika između gornje i donje postaje je 40 metara. A spust od 50-60 km na sat na najbržoj točki svakako će obogatiti adrenalinsku ponudu ovoga kraja u periodu od ožujka do studenog.


Inženjeri iz Lenatra procijenili su da bi spustovi bili mogući i u preostala tri mjeseca u godini, ovisno o vremenskim uvjetima, a očekuje se da bi 13% posjetitelja tornja Vinarium moglo biti zainterisirano za zipline spust. Za usporedbu, nešto stariji zipline, postavljen u Črnoj na Koroškem u prva dva mjeseca postojanja bilježi na tisuće spustova mjesečno. 

Lendavska žica

Lendavska žica

Foto: ADJ / TVSLO

Stručna analiza predviđa da bi ih ovaj lendavski mogao imati na godišnjoj razini petnaestak tisuća. A to bi prema financijskoj projekciji za razdoblje od deset godina, i uz operativne troškove od gotovo tri milijuna eura, do 2032. donijelo isto toliko zarade. Ukupni trošak investicije je 255.220 eura, a za održavanje posla planirano je otvaranje pet radnih mjesta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!