21:56 / 10.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Dunavski plivački pothvat

Dunav bez plastike

Dunav bez plastike

Foto: ADJ / BR

U Dunavu ima više čestica plastike nego ribljih ličinki. Oko četiri tone plastike dospijeva u Crno more svaki dan. Otkrili su to znanstvenici organizacije EDGE, koja se bavi zaštitom ugroženih životinjskih vrsta i staništa. Voditelj projekta, u sklopu kojega se analitički istražuje upravo onečišćenje najduže europske rijeke, profesor kemije na njemačkom sveučilištu Furtwangen Andreas Fath, nastoji skrenuti pozornost na taj problem izrazito neobičnom akcijom: nakanio je preplivati Dunav od "Crne šume" do Crnog mora – tj. od izvora u Günzburgu na Schwarzwaldu do crnomorskog ušća.  

Dunav bez plastike

Dunav bez plastike

Foto: ADJ / BR

Krajem travnja krenuo je na vodeni put dug 2.857 km, koji bi trebao završiti u nepuna dva mjeseca. "Čist Dunav" naziv je toga maratonskog pothvata, popraćenog izložbama i drugim događanjima na međupostajama, sve s ciljem da Dunav ponovno postane čista rijeka puna života i bioraznolikosti. U toj odiseji prati ga cijela edukativna kampanja, u koju su se uključili kolege znanstvenici redovitim uzimanjem uzoraka i analizom riječne vode na svim prijeđenim dionicama. 


Krajnji je cilj istraživača proizvesti filtarski materijal od plastičnoga otpada, kako bi pridonijeli globalnom pokretu recikliranja plastike. Posebice će tražiti plastične aditive kao mikrozagađivače u uzorcima vode i sedimenta. O ovome zaista nesvakidašnjem istraživanju "najmeđunarodnije rijeke na svijetu" istovremeno se snima i dokumentarni film. Sve to prati u stopu dvojezični website "Clean Danube". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!