21:55 / 10.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Smrekove iglice za poslastice

Jestive mladice smreke

Jestive mladice smreke

Foto: ADJ / BR

Može li se drveće jesti? Naravno, ako nije otrovno. A ima blagotvornih stabala, čiji dijelovi imaju upravo ljekovita svojstva. Takva je, primjerice, smreka. 

Smreka ili obična kleka (lat. Juniperus communis) karakteristična je za šume sjeverne zemljine hemisfere s kontinentalnom klimom, premda raste i dosta južnije. Ima je u mnogim predjelima Sjeverne Amerike, Europe i Azije, što je čini jednim od najrasprostranjenijih grmova na svijetu. Uspješno se uzgaja i u parkovima, vrtovima, staklenicima, a javlja se u desecima različitih sorti. Ova zimzelena četinjača također se može različito usmjeriti dok raste, premda to dosta ovisi o podneblju. Nekad je to visoko stablo, a nekad puzeći izdanci koji narastu u visinu samo nekoliko centimetara. Najčešće ćete je naći kao veliku grmoliku biljku s bobičastim zelenim češerima, koji ujesen postanu prepoznatljive tamnomodre bobice. 

Jestive mladice smreke

Jestive mladice smreke

Foto: ADJ / BR

One su dobra hrana pticama, ali ih i alpski seljaci rado stavljaju u rakiju jer joj daju jedinstvenu, pomalo resku aromu. Drugdje se dodaju u gin, a mogu poslužiti kao začin, najčešće za mesna jela. Beru se i smrekovi vršci, ali samo jedanput na godinu, u kasno proljeće. Te mekane mladice mogu se jesti sirove i imaju neobičan reski limunast okus, samo mnogo intenzivniji. Međutim, jedu se samo vrlo mladi izbojci, i lako ćete prepoznati koliko od njih točno treba ubrati, jer se razlikuju od ostalih tamnijih i krupnijih dijelova grančica po nježnoj svjetlozelenoj boji.

Jestive mladice smreke

Jestive mladice smreke

Foto: ADJ / BR

Od njih se može napraviti sirup protiv kašlja ili zdravi karamelizirani namaz nalik medu. No pravi znalci imaju u svojoj kuharskoj torbi primjere za još mnogo više mogućnosti uporabe. Upravo se u takve ubraja Elfriede Balk iz sela Burkhardsrieth u Gornjoj Falačkoj, gdje se dobiva službeno najbolji bavarski sirup od smrekovih iglica. U društvu kćeri Fabiole i snahe Michaele, ona nas vodi u berbu klekovih mladica, od kojih će potom napraviti sirup, a onda ga upotrijebiti u različitim slasticama.

Jestive mladice smreke

Jestive mladice smreke

Foto: ADJ / BR

Na kraju, evo jednostavnog recepta za za „čudotvorni“ smrekov sirup, koji zajamčeno zaustavlja kašalj u zimske dane, a razmućen vodom može biti osvježavajuće piće ljeti:


Svježe smrekove vrhove sitno narežite, napunite staklenku slažući sloj po sloj smreke i šećera. Poklopite i pustite da se namače 3 dana na toplome. Tada stavite u lonac i kratko prokuhajte na jačoj vatri, a onda ostavite na laganoj vatri 15 minuta. Procijedite vruću tekućinu i ulijte u manje staklenke ili boce. Čuvajte na tamnom i što hladnijem mjestu kako se sirup ne bi ukiselio. Nakon nekog vremena počet će se kristalizirati, što je posve normalno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!