14:47 / 09.01.2022.

Autor: ADJ/D.M.

"Schiele i posljedice" u Albertini

"Schiele i posljedice"

"Schiele i posljedice"

Foto: ADJ / ORF

Izložbom koja se bavi revolucionarnim utjecajem austrijskog slikara i grafičara Egona Schielea na europsko, a potom i svjetsko, slikarstvo s početka 20. stoljeća, Muzej moderne umjetnosti Albertina u Beču ujedno predstavlja i djela suvremenih umjetnika u čijim je djelima njegov utjecaj neupitan. Organizatori ističu da je to svojevrsno putovanje u istraživanje vlastite nutrine, na kakvo se upravo on prvi odvažio.

Ono počinje s nizom vrhunskih autoportreta, od kojih su neki upravo šokantni za doba kad su nastali, jer bez imalo zazora pokazuju golo muško tijelo u punoj veličini. Prikupili su ih čak 21. Kustosica Elisabeth Dutz ističe da se Schiele u dobi od samo dvadeset godina usudio ući u prostor i pretvoriti svoje tijelo u nosač slike, te nastavlja: "On je to jednostavno proveo, a sve se to i danas nalazi u bečkom aktivizmu kod mnogih njegovih sljedbenika."

"Schiele i posljedice"

"Schiele i posljedice"

Foto: ADJ / ORF

Schiele je postao nadaleko poznat tek u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata, nakon što se otisnuo na neizvjesno putovanje u SAD. Njegova djela, u svojoj nepoštednoj oštrini, označavaju radikalan odmak od kulta ljepote što ga je potaknula bečka secesija i općenito neoromantični fin de siècle. Njegovi autoportreti prikazuju nesretnog i odbačenog umjetnika, pravog prokletnika u vječitom sukobu s cijelim svijetom ili "artiste maudit".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!