19:41 / 04.01.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Četiri kovača, 67 godina glazbe

"4 Kovači" za Guinnessa

"4 Kovači" za Guinnessa

Foto: ADJ / TVSlO


Nakon dugotrajnog procesa, kakav zahtijeva prijava za upis u Guinnessovu knjigu rekorda, prikupljanja relevantnih materijala i usporedbe s drugim sličnim glazbenim sastavima, koruški ansambl "Četiri kovača" porvrđen je kao najdugovječnija neprekidno djelatna narodno-zabavna skupina na svijetu. U godinu i pol dana prikupili su 254 certificirana dokumenta, među kojima više od 40 ploča.


Originalnim imenom "Štirje kovači", oni već gotovo sedam desetljeća djeluju neprekidno pod ravnanjem harmonikaša, pjevača te autora skladbi i tekstova Franca Šegovca. Repertoar im je vrlo raznolik, od jedne od prvih pjesama iz 1963. "Kovaška" do najpoznatije uspješnice iz iste godine «Kam le čas beži», za koju su dobili državnu nagradu "Zlatni pijetao". Poznati su im i naslovi: "Mala solzica", "Moji mamici", "Pridi zvečer", "Rženova Tinka"...


"4 Kovači" za Guinnessa

"4 Kovači" za Guinnessa

Foto: ADJ / TVSLO


"Velika nam je čast što smo ušli u Guinnessovu knjigu rekorda. Ovo je 67 godina rada, mukotrpnog rada", rekla je za jedan slovenski list supruga voditelja ansambla Hermina Šegovc, koja je u bend kao pjevačica ušla 1972. Osnovala su ga 1954. četiri dječaka zaposlena u kovačkoj industriji "Tovarne kos" u Slovenj Gradecu. Od tada se izmijenjalo jedanaest članova, a danas ih je sedam u ansamblu, koji redovito nastupa na koncertima, u televizijskim i radijskim emisijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!