Pálinka je mađarska nacionalna žestica, poznata još od srednjovjekovnih vremena, a danas zaštićena aktima EU kao proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla. To je rakija različitih okusa, ovisno o tome od kojeg je voća napravljena – šljive, marelice, jabuke, kruške, trešnje... Možda je među strancima najpopularnija barack pálinka, tj. ona od marelica, posebna zbog nešto blažeg slatkasta okusa i ugodna mirisa.
No znalci vole i onu jabučnu, pogotovo od reskih jabuka Jonathan, često ubranih rukom, pogotovo ako je odležala u pougljenjenim hrastovim bačvama, koje joj daju zaokružen okus i lijepu zlatnožutu boju, a pogotovo prija uz malo oraha ili hranu začinjenu cimetom. Upravo je jedna takva, proizvod Kuće pálinke Mátyás, osvojila naslov najbolje mađarske rakije u 2021. godini. "U njoj se osjeti predivna svježina jabuke, a očuvane su i cvjetne note", rekao je u obrazloženju član ocjenjivačkog tima Tibor Pál.


