14:41 / 09.01.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Mađarska "naj" palinka 2021.

"Naj" palinka 2021

"Naj" palinka 2021

Foto: ADJ / MTVA

Pálinka je mađarska nacionalna žestica, poznata još od srednjovjekovnih vremena, a danas zaštićena aktima EU kao proizvod s oznakom zemljopisnog podrijetla. To je rakija različitih okusa, ovisno o tome od kojeg je voća napravljena – šljive, marelice, jabuke, kruške, trešnje... Možda je među strancima najpopularnija barack pálinka, tj. ona od marelica, posebna zbog nešto blažeg slatkasta okusa i ugodna mirisa.


No znalci vole i onu jabučnu, pogotovo od reskih jabuka Jonathan, često ubranih rukom, pogotovo ako je odležala u pougljenjenim hrastovim bačvama, koje joj daju zaokružen okus i lijepu zlatnožutu boju, a pogotovo prija uz malo oraha ili hranu začinjenu cimetom. Upravo je jedna takva, proizvod Kuće pálinke Mátyás, osvojila naslov najbolje mađarske rakije u 2021. godini. "U njoj se osjeti predivna svježina jabuke, a očuvane su i cvjetne note", rekao je u obrazloženju član ocjenjivačkog tima Tibor Pál.

"Naj" palinka 2021

"Naj" palinka 2021

Foto: ADJ / MTV

Ovaj su put u natjecanju sudjelovala 33 proizvođača s više od tristo vrsta rakije, a pobjednička tvrtka svake godine na međunarodno tržište plasira šest milijuna litara. Godišnje natjecanje u kvaliteti sa završnom svečanošću u Budimpešti organizira Nacionalno vijeće za pálinku. Ove godine dodjela nagrada nije održana na uobičajen način zbog pandemijskih uvjeta, ali priznanja su punovrijedna i svakako zaslužena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!