15:34 / 09.01.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Brana Ulten, život na talijanskom sjeveru

Život na brani Ulten

Život na brani Ulten

Foto: ADJ / RAI BZ

Talijanski sjever ima dosta gorskih akumulacijskih jezera, kao što je Grünsee – zeleno jezero u Ultenu. Nije najveće, ali je sigurno najviše južnotirolsko jezero, na visini iznad 2500 metara. Moraju ga nadzirati dan i noć, kako ne bi poplavilo sela u dolini. 

U dolini Ulten mnogo je prirodnih planinskih jezera, smještenih između planinskih vrhova na nadmorskoj visini većoj od dvije tisuće metara, okruženih obalama od oblutaka. Ona oživljavaju tipični južnotirolski alpski krajolik, ali imaju mali priljev vode, pogotovo ljeti. Zato se pokazala potreba i za akumulacijskim jezerima. Njih desetak sagradili su, uglavnom nakon 1945. godine, državni giganti za opskrbu električnom energijom. Namijenjena su bila ponajprije održavanju talijanske sjeverne industrije, pa stanovništvo nije moglo otkupljivati struju po volji. S vremenom se stanje promijenilo, pa sada pokrajina neposredno odlučuje o strujnoj politici. 

Život na  brani Ulten

Život na brani Ulten

Foto: ADJ / RAI BZ

Vodotokovi koji danas vode kroz šest akumulacija i isto toliko elektrana čine opsežnu i složenu mrežu protežu se kroz veći dio 40 km duge doline, kroz koju prolaze tuneli, tlačni vodovi i hidraulične građevine. Stoga Ultental često zovu dolinom energije. Doista, samo između 1949. i 1969. izgrađeno je pet hidroelektrana: Weissbrunn, St. Walburg, Kuppelwies, St. Pankraz i, najveća među njima, Lana, a 2014. pridružila im se mala hidroelektrana St. Pankraz. To znači da se oko 8 posto ukupnog broja hidroelektrana u Južnom Tirolu nalazi u dolini Ulten. 

Život na brani Ulten

Život na brani Ulten

Foto: ADJ / RAI BZ

Prosječna godišnja proizvodnja toga cjelokupnog sustava je oko 390 milijuna kilovatsati. To je dovoljno energije da se pokriju potrebe oko 85 tisuća kućanstava. A snaga vode se može koristiti i više puta, što je učinkovito i u skladu s prirodom. Posebno je važna hidroelektrana Weissbrunn na samom početku doline, koja, zajedno sa susjednim manjim ribarskim jezerom, opskrbljuje golemo područje u podnožju. S obzirom na nadmorsku visinu od 2529 m, ograđena brana, široka 423 m, dostupna je samo pješice ili žičarom. 

Život na brani Ulten

Život na brani Ulten

Foto: ADJ / RAI BZ

To je usamljeno radno mjesto dvojice čuvara, koji se brinu za održavanje brane. Oni posebno budno prate razinu vode u njoj 24 sata na dan, jer bi i najmanji propust mogao biti poguban za okolna sela. Kako bi održali taj ritam, u dane kad se ne očekuju posebni problemi, idu u obilazak naizmjence, pa su uglavnom prepušteni sami sebi. Jedino su im društvo snijeg, led, hladnoća, tišina ili, još češće, zavijajući vjetar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!