14:41 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Tajanstveni Banksy, genijalni um   

Tajanstveni Banksy, genijalni um   

Tajanstveni Banksy, genijalni um   

Foto: - / -

 

Smatraju ga najkontroverznijim svjetskim uličnim umjetnikom, čija su djela postala posebna vrsta supkulture. Njegove političke izjave i uznemirujuće vizije izazivale su bujice alternativnih gledišta u ključnim trenucima povijesti mnogih europskih gradova. No njegov je identitet ostao tajnom i nakon više od 30 godina dominiranja globalnom scenom grafita. Poznat je tek po pseudonimu Banksy. Neki izvori, uključujući i brojne medije, sugeriraju da je to Robin Gunninham iz Bristola, ali obitelj te osobe opovrgnula je tvrdnju.

Otkrivanje podrijetla i sredine u kojoj je sazrio vjerojatno bi omogućilo bolje razumijevanje njegovih motiva i misije, ali sama djela jasno očituju stavove. Kako su ona obično povezana s nekim gerilskim urbanim akcijima, razvio je šablonski tip grafita, koji se mogu najbrže izvesti na mjestu subverzije. Noviji su mu radovi često u obliku višeslojnih matrica, često kombiniranih s postojećim uličnim predmetima ili drugim medijskim izvorima. Mahom su satirični, puni crnog humora i poruka koje dovode u pitanje samu umjetnost, politiku, pa i filozofiju.

Izložba "The Mystery of Banksy – A Genius Mind" u minhenskom Isarforumu završava 2. svibnja, a slijede je još dvije, gotovo simultane, i ne posve istoga sadržaja. Ona u Berlinu trajat će do 1. kolovoza, a ona u Heidelbergu do 2. rujna 2021.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!