14:50 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Otpad u bečkom Prirodoslovnom muzeju

Otpad u bečkom Prirodoslovnom muzeju

Otpad u bečkom Prirodoslovnom muzeju

Foto: - / -

 

"Rok trajanja – kad namirnice postaju otpad" naslov je izložbe u bečkom Prirodoslovnom muzeju. Postav je angažiran i sadržajem i modernim dizajnerskim pristupom, s dosta pleksiglasa, neona, multimedijskih radova, mapa i grafika. Namjera je organizatora prodrijeti u dubinu uzroka rasipanja hrane, čiji smo svjedoci odavno. Od poljoprivrede do same proizvodnje hrane, od trgovine do potrošnje u kućanstvu ili gastronomiji – razlozi su mnogostruki  i uznemirujući.

Procjenjuje se da bar trećina svjetske proizvodnje hrane završi na smeću. To ima drastične društvene i ekološke posljedice. Rok trajanja naznačen na ambalažama prehrambenih proizvoda, naveden kao datum isteka njihove jestivosti, samo je jedan od mnogih čimbenika koji mogu dovesti do bacanja hrane. Tehnolozi tvrde kako se većina hrane sasvim mirno može jesti i dosta nakon navedenog datuma, a on je uglavnom izlika trgovcima da minimalno snize njihovu cijenu, kako bi ih što više prodali i napravili mjesta na policama za nove količine.

Prije samo nekoliko desetljeća bilo je nezamislivo bacati jestivu hranu, a to se u međuvremenu radikalno promijenilo u zapadnome svijetu, dok najveći dio svijeta doslovno gladuje. Stoga su organizatori odlučili otići još dublje u analizi toga fenomena. Sama je izložba otvorena do 16. svibnja, a prati je blog, koji će biti aktivan sve do 5. rujna 2021.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!