15:00 / 22.04.2021.

Autor: HRT

70 godina Tehničkog muzeja Slovenije

70 godina Tehničkog muzeja Slovenije

70 godina Tehničkog muzeja Slovenije

Foto: - / -

 Tehnički muzej Slovenije, središnja nacionalna ustanova posvećena očuvanju i razvoju tehničke kulture, slavi rođendan 3. travnja. Naime, toga je dana 1951. tadašnji "Uradni list LRS" pod brojem 14 objavio uredbu o njegovu osnivanju. Svih ovih sedam desetljeća smješten je u nekadašnjem kartuzijanskom samostanu u mjestu Bistra, koji se nalazi na samom rubu najveće močvare u zemlji na južnom rubu glavnoga grada, nazvane Ljubljansko barje.

Obljetnica se obilježava nizom prigodnih događaja. Primjerice, izložba fotografija "S vama već 70 godina: Tehnički muzej Slovenije 1951–2021" bila je do 3. travnja dostupna na javnom prostoru Krakovski nasip uz rijeku Ljubljanicu, inače posvećenom  izložbama na otvorenom. Sada je preselila natrag u muzej, gdje će se moći posjetiti do kraja godine.

Tu je i niz internetskih akcija. E-izložba "70 let TMS" nudi presjek razvoja svih muzejskih djelatnosti kroz plakate, a ovi nose pečat vremena u kojima su nastajali. Na društvenoj mreži Facebook, u sklopu akcije "Izbor 70 predmeta iz zbirki TMS-a", 70 dana prije rođendana svaki su dan predstavljali po jedan predmet iz bogatoga fundusa. A do kraja svibnja traje natječaj za poštansku marku povodom 30. rođendana Republike Slovenije, koji se također obilježava ove godine.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!