10:51 / 25.04.2021.

Autor: HRT

Potomci panonskih kauboja

Potomci panonskih kauboja

Potomci panonskih kauboja

Foto: - / -

U proljeće, kad se priroda probudi, obitelj Cseppentő mora preseliti svojih 90-ak bikova, krava i junica sa zimskog hranilišta na ljetni pašnjak Ópusztaszer. To je prava pustolovina!

 

Potomci panonskih kauboja

Potomci panonskih kauboja

Foto: - / -

Tjeranje životinja u mnogim Mađarima budi osjećaj povezanosti sa starim vremenima kad su stoku čuvali panonski jahači. Uzgajivački narodi u sedlima su praktički živjeli cijele godine, a na prijelazima toplih i hladnih godišnjih doba selili svoje rogato blago. Danas ih neki zovu panonskim kaubojima, a oni su to radili davno prije prije planetarne popularnosti američkih kauboja. Uzgajivačka obitelj Cseppentő diči se s nekoliko svojih plemenitih pasmina konja, među kojima se posebno ističe Akhal Teke.

Podrijetlo te vrste seže u daleku prošlost, prije dvije do tri tisuće godina, u srce nepreglednih europskih stepa, koje su predstavljale granicu velikih drevnih kultura, a Put svile se odvajao prema carstvima Delekoga istoka. Trgovina među središtima antičkih civilizacija odvijala se ponajviše uz pomoć konja dok je nisu preuzeli brodovi.

Potomci panonskih kauboja

Potomci panonskih kauboja

Foto: - / -

Na te bitne povijesne pojedinosti podsjeća i otac "klana" Cseppentő na njihovim mrežnim stranicama
Ovdje se nude razne vrste treninga, a svi podrazumijevaju puno vremena provedenog u sedlu i svladavanje vještine gradnje jurti na usputnim prenoćištima. Tako polaznici tečajeva postaju pravi pomoćnici u radu oko stada goveda. To je posebno iskustvo i jedinstvena pustolovina. A ona u potomcima nomadskih plemena opet budi ono iskonsko – kretanje od brda do brda, od rijeke do rijeke, širom stepskih prostranstava...

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!