15:01 / 22.04.2021.

Autor: HRT

Naknada šteta mađarskim seljacima

Naknada šteta mađarskim seljacima

Naknada šteta mađarskim seljacima

Foto: - / -

 

Unatoč epidemiji koronavirusa, mađarski su poljoprivrednici naporno radili tijekom cijele prošle godine, ali su im dodatne izazove postavili ekstremni vremenski uvjeti. Prema podacima većine osiguravajućih kuća, biljke su u 2020. godini najviše ugrozili tuča i proljetni mrazovi, koji su na mnogim mjestima u zemlji odnijeli gotovo cijeli urod marelice i breskve – na njih otpada čak 87% cjelokupnih šteta.

Poljoprivrednici će dobiti izvanredni povrat premija od 64% za najčešće osiguranje usjeva tipa A iz državne subvencije za poljoprivredno osiguranje. Ona je u cijelosti povećana za gotovo 7 milijarda forinti u odnosu na prošlogodišnjih 14 milijarda, što je najveći iznos u posljednjih nekoliko godina, i podijelit će se na desetak tisuća pogođenih gospodarstava.

Dobra je vijest da je Mađarska državna riznica (MÁK) najavila kako će odštete početi isplaćivati znatno prije ljeta, pa bi se tim novcem spasile bar kratkotrajne sezonske kulture. Pandemija je tako dodatno usmjerila pozornost na iznimnu stratešku ulogu poljoprivrede u mađarskom gospodarstvu.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!