Slovenska kulinarika
Foto: - / -
Slovenska kulinarika
Foto: - / -
Kao što je Slovenija raznolika po svojem geografskom izgledu, tako je raznolika i po kulinarstvu. Prihvaćena je čak gastronomska strategija, s kojom je država podijeljena na 24 gastronomske regije. Svaka regija ima svoja karakteristična jela, a i brojne gostionice koje su dio slovenske kulturne baštine. Među njima su i one koje promoviraju slovensko kulinarstvo s novom robnom markom »Gostilna Slovenija«. Ta robna marka gradi na višestoljetnoj tradiciji slovenske gostionice. Da tu robnu marku mogu koristiti, gostionice moraju udovoljiti strogim zahtjevima.
Dr. JANEZ BOGATAJ, etnolog ističe: „Na prvom mjestu - više od 85 posto svih jela mora biti domaćih, lokalnih ili regionalnih. Sljedeća stvar su ekološki proizvedene namirnice, namirnice s geografskim podrijetlom. Više od 50 posto namirnica mora biti proizvedeno u široj lokalnoj sredini. Jelovnik mora biti sastavljen tako da se dosljedno poštuju četiri godišnja doba.“
U svakoj kući koja nosi naziv „Gostilna Slovenija“ miriše po tradicionalnim lokalnim jelima.
MEDLA je, na primjer, staro gorenjsko posno jelo od prosene kaše i kukuruznog griza. Danas je to jelo koje možemo jesti cijele godine.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!