12:53 / 24.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Utrke konjskih zaprega

Jahači u povijesnim odorama

Jahači u povijesnim odorama

Foto: ADJ / MTVA

Dvopreg, tropreg, četveropreg... Konjanici u povijesnim odorama i kočijaši s diplomama veterinara. Tako je i ovoga ljeta izgledalo natjecanje četrdesetak ekipa u organizaciji Fakulteta veterinarske medicine Sveučilišta u Budimpešti. Petu godinu zaredom ova visokoškolska ustanova na taj način iskazuje odanost konjičkim tradicijama svoje zemlje.


"Smatramo svojom dužnošću čuvati baštinu i običaje. To činimo promicanjem vrhunskog konjičkog sporta i naših zaštićenih, povijesnih pasmina, kao i predstavljanjem naše gastronomske tradicije", istaknuo je u pozdravnom govoru rektor dr. Péter Sótonyi.

Veterinari i kočijaši

Veterinari i kočijaši

Foto: ADJ / MTVA

Uz utrke, prilika je ovo za izložbu konjičke opreme, pa i predstavljanje kuharskih vještina. Događaj se uvijek organizira na sveučilišnoj nastavnoj farmi u predgrađu Üllő 25 km jugoistočno od središta Budimpešte, u sklopu predmeta Stočarstvo i konjogojstvo. Ravnopravan pristup natjecanju imaju svjetski prvaci i amateri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!