14:03 / 10.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Carica Sisi u zlatu i srebru

Izložba u dvorcu Aichach

Izložba u dvorcu Aichach

Foto: ADJ / BR

Dvorac u četvrti Unterwittelsbach u Aichachu ima dugu povijest. Izgrađen 1126., nekoliko je puta mijenjao vlasnike, bio sravnjen i ponovno podignut, a procvat je doživio nakon 1838., kad ga je kupio vojvoda Maksimilijan Bavarski. Niz godina bila je to omiljena ljetna rezidencija obitelji, u kojoj je rođena i Elizabeta, kasnije omiljena austrijska carica i ugarska kraljica, zvana Sisi.

Život carice u zlatu i srebru

Život carice u zlatu i srebru

Foto: ADJ / BR

Od 1999. o dvorcu vodi brigu gradska uprava. Brižljivo obnovljen, korišten i kao centar za mlade, od tada je ispunjen životom. Uz kulturna događanja poput koncerata, predavanja i kazališnih predstava, u ponudi su likovne izložbe. Ljeti su one uvijek vezane za omiljenu caricu i bavarsku povijest, a na prvom katu palače njoj je posvećen stalni postav.


Najnovija je izložba naslovljena "Carica Elizabeta – život u zlatu i srebru". Naime, poznata po svojoj ljubavi prema svemu lijepome, ona se nije zadržavala na modi i unutrašnjem uređenju svojih boravišta. Imala je posebnu naklonost prema delikatnim radovima darovitih zlatara i srebrnara, bilo da je riječ o dragocjenom nakitu ili virtuoznim kreacijama za svakodnevnu uporabu. Taj dio njezine osobne zbirke može se razgledati do kraja listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!