12:26 / 24.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Razvoj mađarske neurokirurgije

Nacionalni institut OMIII

Nacionalni institut OMIII

Foto: ADJ / HTV

Jedan od najopremljenijih europskih kompleksa neurokirurških operacijskih dvorana u izgrađen je u Budimpešti. Sveobuhvatna obnova operacijskih dvorana Nacionalnog instituta za mentalnu skrb, neurologiju i neurokirurgiju (OMIII) trajala je gotovo godinu dana. U sklopu opsežnoga projekta, vrijednog više od 350 milijuna forinta, instalirani su novi medicinski instrumenti u četiri operacijske dvorane. 

Operacija i digitalizacija

Operacija i digitalizacija

Foto: ADJ / MTVA

Uz nabavu opreme, proveden je složen mrežni sustav za brzi prijenos, prikaz i pohranu podataka, koji omogućuje trenutnu razmjenu iskustava. To znači da kamere, postavljene u operacijske dvorane, snimaju i prenose sliku u stvarnom vremenu. Anamneze pacijenata, MR i CT snimke, kao i slikovni podaci generirani tijekom same operacije – poput slika mikroskopa ili endoskopa – dostupni su širem krugu stručnjaka već tijekom zahvata.


To uvelike olakšava donošenje medicinskih odluka, poboljšava sigurnost pacijenata, suradnju osoblja, a otvara i nove horizonte u obrazovanju neurokirurga. Pažljivo planiranje i visokokvalitetna tehnologija iznimno su bitni u tome području, jer je za intervencije potrebna milimetarska preciznost i potpuna koncentracija. Digitalnim inovacijama ova se zdravstvena ustanova svrstava u vrh svjetske medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!