12:44 / 24.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Plesno eko ljeto

Ples za očuvanje prirode

Ples za očuvanje prirode

Foto: ADJ / HTV

Hrvatska scena suvremenog plesa iznjedrila je mnoga zanimljiva djela najraznovrsnije tematike. Tako je nije zaobišla ni svjesnost o ljepoti prirode i mnogim ugrozama koje joj prijete. Ovoga ljeta pridružili su se inozemni gosti sa svojim ekološki osviještenim projektima. Tako je u zagrebački Botanički vrt stigla neobična izvedba kanadsko-francuske koreografkinje Laure Kirshenbaum, nazvana "In the Garden". To je početak istraživanja vezanog za povijest vegetacije i interakciju ljudi s biljakama u botaničkim vrtovima širom svijeta. 

"Priprema za sadašnjost"

"Priprema za sadašnjost"

Foto: ADJ / HTV

U parku Ribnjak, pak, svoju je pozornicu na krovu našla Ana Kreitmayer, Zagrepčanka poznata po mnogim iznimno zanimljivim plesačkim i koreografskim ostvarenjima. Ovdje je zelena idila parka kontrapunkt prevladavajućoj sivoj i crnoj boji predstave "Priprema za sadašjost". A ona se bavi ne baš blistavom budućnošću planeta, podložnog klimatskim promjenama.


Istodobno, najveći susjedni grad hrvatske metropole još jednom je ugostio ljetni "Karlovac Dance" festival. Dvije koreografije njegove začetnice Melite Spahić Bezjak temelje se na istraživanju frekvecija vode, spektralne analize zvuka, te povijesti industrijske baštine i značenja rijeke Korane u životima stanovnika grada. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!