12:33 / 24.08.2023.

Autor: DM/ADJ

Horizonti i migracije

Prošlost i budućnost migracija

Prošlost i budućnost migracija

Foto: ADJ / BR

Prognani, iseljeni i izbjegli – povijest ljudskog roda obilježena je migracijama: primjerice Odisej, Sveta obitelj, pa i brojni umjetnici koji su za Drugoga svjetskog rata morali bježati pred nacistima. Bijeg je presudno utjecao na njihov životni put. I uvijek su težili ka nekim novim obzorjima, koja će im donijeti sigurniju i sretniju budućnost.


Nova posebna izložba Germanskog nacionalnog muzeja u Nürnbergu razmatra složenost migracija i obuhvaća vrijeme od prapovijesti do 21. stoljeća. Naslov joj je "Horizonti – priče i budućnost migracija". Od kamenog do svemirskog doba, odlazak u nepoznato osnovno je ljudsko iskustvo i dio gotovo svake obiteljske povijesti. Put prema novim horizontima zahtijeva hrabrost. 

Izložba u Nürnbergu

Izložba u Nürnbergu

Foto: ADJ / BR

Kamo krenuti? Što ponijeti? Možda su iluzije o idealnom životu koji se mora napustiti dio polaska i oslobađanja od te nepodnošljive situacije? Među primjerima ljudi što ih ova izložba posebno predstavlja su njemačko-britanski slikar Frank Helmut Auerbach, jedan od pionira novog europskog slikarstva Gerhard Richter, te autorica knjiga za djecu Judith Kerr.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!