13:09 / 20.12.2023.

Autor: DM/ADJ

Pereci obitelji Jagodic

Zaštitni znak Vodica

Zaštitni znak Vodica

Foto: ADJ / TVSLO

Uz ribu na Badnjak svakako ide i kruh naš svagdašnji. Ili, još bolje, perec. To slasno hrskavo pecivo u slovenskim Vodicama peče već peti naraštaj obitelji Jagodic. 

Tvrdo, slano pecivo u obliku osmice – to je presta. Posjetiteljima slovenskih planina preste su dobro poznate, jer ih nude brojni planinarski domovi. U Vodicama pamte da su ih jeli oduvijek, a i danas ih pripremaju prema više stoljeća starom receptu. Način priprave ovih pereca baš je poseban, jednako tako i postizanje karakterističnog sjaja, a pogotovo njihov okus. Nije čudno da kupci dolaze po njih iz sijele Slovenije, a rado svrate i gosti iz inozemstva.

Dizano tijesto

Dizano tijesto

Foto: ADJ / TVSLO

U gotovo svakoj gornjokranjskoj kući, koja u nekom zakutku čuva bakinu bilježnicu recepata, zacijelo će se naći i poneki list posvećen tradicionalnim domaćim jelima od tijesta, pa tako i perecima. Oni se, u različitim originalnim varijantama, nalaze na cijelom potezu od francuske povijesne regije Rhône-Alpes do najjužnijih alpskih zemalja. A njihovi pekarski srodnici već su rašireni po cijelom svijetu.

Kuhano tijesto

Kuhano tijesto

Foto: ADJ / TVSLO

Riječ je o dizanom tijestu koje se razvalja u tanke niti, koje se oblikuju u osmice i stavljaju u kipuću vodu, pa tek potom idu u pećnicu. Tako se duže održe svježima, pa su prikladni za blagdane, kad se svečana jela počnu pripremati nekoliko dana unaprijed. Članovi obitelji Jagodic izrađuju ih od 1920., kad je pradjed donio staru recepturu od časnih sestara iz samostana Adergas kod Cerklja. One su je pak preuzele od njemačkih redovnica početkom 18. stoljeća i rado dijelile po slovenskim selima, gdje je pekarstvo postalo neka vrsta domaće radinosti.

Pečeno tijesto

Pečeno tijesto

Foto: ADJ / TVSLO

Jagodici koriste samo četiri sastojka. To su brašno, voda, kvasac i sol. Kad su pereci ispleteni, potreban je uigran rad svih članova obitelji, jer se proces odvija vrlo brzo. Tek pečene preste ukrase krupnom solju, što im daje karakterističan okus. Najbolje se čuvaju na hladnom zraku. Nakon nekog vremena otvrdnu, ali to ne znači da su se pokvarili. Naprotiv, i tada su jednako ukusni, samo ih ne treba gristi, već razlomiti i pustiti da se otope u ustima. Još su bolji umoče li se u čaj, mlijeko ili kuhano vino.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!