13:37 / 19.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Pinakoteka moderne, 20 godina

München, Pinakoteka moderne, 20 g.

München, Pinakoteka moderne, 20 g.

Foto: ADJ / BR

Kao da je bilo jučer: Pinakoteka moderne u Münchenu otvorila je svoja vrata prije punih dvadeset godina! Bilo je to 16. rujna 2002. Nakon toga ljudi su nekoliko mjeseci čekali doslovno satima u redu da vide to čudo arhitekture, podignuto u slavu umjetnosti: trinaest tisuća četvornih metara izložbenih površina, četiri muzeja pod jednim krovom – grafike, arhitekture i dizajna 20. i 21. stoljeća.


Arhitektura zgrade s karakterističnom rotondom poziva na otkrivanje stvaralačkih dijaloga, od Marcela Breuera do Le Corbusiera, od Maxa Beckmanna do Nea Raucha. Tu se mogu vidjeti najslavnija djela Andyja Warhola i Cy Twomblyja, otkriti mlađe umjetnike poput Sigmara Polkea, Franza Westa, Isaaca Juliena, Damiena Hirsta, dok slike legendi i bajki govore o dalekim zemljama i prošlim vremenima.

München, Pinakoteka moderne, 20 g.

München, Pinakoteka moderne, 20 g.

Foto: ADJ / BR

U povodu obljetnice organizira se niz prigodnih izložbi, radionica, konferencija. A najkompleksniji je postav nazvan "Mix & Match", koji, u skladu s izravnim prijevodom s engleskoga, miješa i usklađuje naizgled neuskladivo: djela udaljenih autora i raznih epoha u rasponu od 120 godina, zajedno otvaraju zanimljive perspektive o središnjim pitanjima našeg vremena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!