13:51 / 19.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Ceghedaccio, glazbeni fenomen

Ceghedaccio 2022.

Ceghedaccio 2022.

Foto: ADJ / RAI Trst

Velika plesna zabava – večer glazbe posvećene isključivo mitskim sedamdesetim i osamdesetim godinama prošloga stoljeća redovito organizira udinski entuzijast.

Svako doba nosi svoj duh, koji se posebno pamti po glazbi. Ali lude sedamdesete sa svim tekovinama osvajanja sloboda svake vrste iz prethodne dekade... A za njima osamdesete, koje su označile prekretnicu u trendovima popularne glazbe, kad je njezina produkcija procvjetala i činilo se da mladost cijelog zapadnog svijeta noći provodi po diskotekama… I onima koji su posve izvan toga, zazvučat će poznato neka od ovih imena: Culture Club, Duran Duran, Depeche Mode, Madonna, Donna Summer, Michael Jackson, Blondie, Wham, Village People, Boney M., Bee Gees, Spandau Ballet, Queen...

Ceghedaccio 2022.

Ceghedaccio 2022.

Foto: ADJ / RAI Trst

Renato Pontoni izdanak je posvećene kaste disk-džokeja, profesije koju je iznjedrila industrija gramofonskih ploča, a do vrha se mogu popeti samo oni koji potpuno vladaju ponudom snimljene glazbe za ciljanu publiku i znaju u svakom trenutku "pustiti pravu stvar", koja će masu dovesti do transa, u najpozitivnijem smislu te riječi. On redovito organizira ludu plesnu zabavu dvaput na godinu u jednome od udinskih velesajamskih paviljona, jer ni jedna diskoteka ne bi mogla primiti tisuće ljubitelja koji onamo dođu iz cijelog Triveneta.

Ceghedaccio

Ceghedaccio

Foto: ADJ / RAI Trst

Potaknuti ljude da se opuste bez ograda i usrećiti ih bar na tih nekoliko sati, Renato smatra nužnošću. Parti počinje između 8 i 9 sati navečer, a završava u 1.30 ujutro. Prethodno se zainteresirani mogu informirati o pojedinostima na mrežnim stranicama gdje je također objašnjeno i ime Ceghedaccio – ono dolazi od talijanskog krivog izgovora stiha što ga je u refrenu pjesme "Der Kommissar" iz 1982. izgovarao pokojni kultni austrijski pjevač Falco: “Check it out Joe”.

Ceghedaccio

Ceghedaccio

Foto: ADJ / RAI Trst

Oni koji se bave suvremenom glazbenom kulturom ocijenili su kako je to već postao pravi "običajni fenomen". O njemu se čak raspravljalo na Pedagoškom fakultetu i Odsjeku za teritorij, ekonomiju i društvo Sveučilišta u Udinama 2006., kad je organizirana javna rasprava o "Ceghedaccio stilu". No tisućama Renatovih obožavatelja najvažnije je ovo: drugi ovogodišnji Ceghedaccio održao se po navadi u petak 21. 10. 2022. A od prvoga, priređenog u listopadu 1993., u sad već povijesnoj diskoteci "La Botte" u Pradamanu, geslo je uvijek isto: zabava, poštovanje, sigurnost i užitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!