13:40 / 19.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Dizajn Ranka Novaka

Ranko Novak, retrospektiva

Ranko Novak, retrospektiva

Foto: ADJ / TVSLO

"Postoje fakulteti za dizajnere, ali nažalost ne postoje fakulteti za naručioce! Prečesto se događa da naručilac pokušava umjesto vas definirati i dovršiti zadatak, i smatra kako je dizajner tu samo da nacrta ono što on želi, ali što zapravo ne zna nacrtati; poput njegove produžene ruke", rekao je Ranko Novak, jedan od najboljih suvremenih slovenskih dizajnera, u intervjuu za časopis "Vijenac" u rujnu 2001. 

Ranko Novak, retrospektiva

Ranko Novak, retrospektiva

Foto: ADJ / TVSLO

Uvijek je ostao vjeran svojem uvjerenju da su stručna razina i etička načela podjednako važni da bi se stasalo u dobrog dizajnera i to ponavlja svojim studentima na Odsjeku za vizualne komunikacije Akademije za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Rođen u Zagrebu 1947., diplomirao je 1975. kod prof. Ravnikara u Ljubljani i otada radi punom parom: izložbe, plakati, knjige i književne zbirke, omoti, kalendari, revije, časopisi...


Presjek njegove izvanredno plodne umjetničke karijere sad se može vidjeti u Gradskoj galeriji Ljubljana pod naslovom "Format sadržaja. Grafičko oblikovanje 1974–2022". Retrospektivu pomno biranih ključnih djela, koja ne ide na kvantitetu, nego na minimalistički postav, može se doživjeti i uz javno vodstvo kustosa Ajdina Bašića do polovice studenog 2022.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!