20:25 / 24.02.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Zagrebački "Pigmentarium"

"Pigmentarium" u Zagrebu

"Pigmentarium" u Zagrebu

Foto: ADJ / HTV


Prirodni pigmenti u voću i povrću privlače pozornost kukaca nužnih za oprašivanje i štite biljke od nepovoljnih čimbenika iz okoliša. Za ljude su važni u jelu jer jačaju otpornost organizma i pridonose stvaranju energije. Oni koji se nalaze u tlu određuju njegovu boju – od zlatnožute do zagasitocrvene, svijetlosive ili tamnosmeđe. Ime im dolazi od latinske riječi za boju pigmentum, a u znanosti i umjetnosti ono se uvriježilo kao oznaka za bilo koju tvar koja ima takva fizikalno-kemijska svojstva da joj se boja u okolini ne otapa, ali je treba miješati s drugim tvarima da bi nastalo djelotvorno bojilo. 

"Pigmentarium" u Zagrebu

"Pigmentarium" u Zagrebu

Foto: ADJ / HTV

Najpoznatiji pigmenti danas su svakako raznobojne suhe čestice koje se koriste u slikarstvu ili kozmetici kako bi, utopljene u vodu ili razne vrste ulja, služile likovnim umjetnicima i modnim dizajnerima kao izražajno sredstvo. Oni mogu biti prirodni – iz biljaka ili minerala, ili umjetni – dobiveni sintetičkim, najčešće tvorničkim, putem.


Sva je ta svojstva nastojao obuhvatiti mladi splitski kemičar i glazbenik Kristian Nakić izložbom "Pigmentarium", otvorenom do polovice ožujka u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla". Postav je podijeljen u četiri cjeline: od najčešćih anorganskih pigmenata i zbirke laboratorijskih uređaja, do predstavljanja načela tehnologije boja i njihove primjene u umjetničkim djelima. Uz izložbu je autor postava predstavio i svoju knjigu "Pigmentarium – mali leksikon pigmenata".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!