17:54 / 27.02.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Lošinjska bolnica za morske kornjače

Oporavilište za kornjače

Oporavilište za kornjače

Foto: ADJ / HTV

Poznati spasioci dupina sa Kvarnera postigli su još jedan uspjeh: oformili su oporavilište gdje liječe morske kornjače. Nakon tri godine međunarodnog projekta, nastavljaju sami.

Morske kornjače, jedna od najugroženijih životinjskih vrsta, zaštićene su zbog niza opasnosti što im danas u prirodi prijete. Procjenjuje se da se samo u Jadranskom moru godišnje ulovi više od pet tisuća jedinki. A za desetak tisuća onih koje izbjegnu toj sudbini, posebno je opasan sjeverni Jadran, kao jedno od važnih područja za ribolov, jer se prečesto upletu u mreže ili na drugi način rane ribolovnom opremom. Riječ je o dvjema vrstama koje žive na području Mediterana: glavata želva (Caretta caretta) i zelena želva (Chelonia mydas).

Oporavilište za kornjače

Oporavilište za kornjače

Foto: ADJ / HTV

Hrvatski prirodoslovni muzej, u suradnji sa sličnim inozemnim institucijama, sustavno se bavi zaštitom i očuvanjem tih simpatičnih stvorenja, čiji je postojan broj nužan za prirodnu ravnotežu. Pune tri godine trajale su zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača pod zajedničkim nazivom "LIFE EUROTURTLES", vrijedne više od pet milijuna eura, uz sufincanciranje EU s gotovo četiri milijuna. Rezultati toga projekta sad postaju svakodnevna praksa.


Oporavilište za kornjače

Oporavilište za kornjače

Foto: ADJ / HTV

Oporavilište za morske kornjače djeluje unutar Instituta Plavi svijet, koji ima istraživačke postaje također na Visu i Murteru, a smješteno je u rekreacijskoj zoni Hotela Vespera u Sunčanoj uvali na otoku Lošinju. Tako je lako dostupno zainteresiranim posjetiteljima, a svakako je uvijek otvoreno za popularizaciju znanosti predavanjima, prezentacijama i edukativnim radionicama.

Oporavilište za kornjače

Oporavilište za kornjače

Foto: ADJ / HTV

U programima istraživanja za cjelovito održanje okoliša te zaštitu životinjskih vrsta i njihovih staništa blisko surađuje s lokalnim zajednicama. Također rado uključuje studente u okviru godišnjih praksi, pa i slobodne volontere. Kad su u pitanju morske kornjače, svatko se može pridružiti promatranju i dojaviti ako uoči neku u nezavidnu stanju. Za to je napravljena mobilna aplikacija eTurtle. Ona potiče razvoj tzv. građanske znanosti, a u konačnici interaktivnim pristupom nastoji osigurati bolju i sigurniju budućnost jedinim vodenim gmazovima Mediterana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!