13:42 / 25.11.2021.

Autor: HRT

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Foto: - / -

Za one koji jedu meso, kraj studenog obično označava početak svinjokolje. Tako je i u gornjoj Falačkoj, a posebno je cijenjena Mangalica.

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Foto: - / -

Nezamjenjiv je izgled ovih umiljatih i dobroćudnih životinja: bujno kovrčasto krzno kao u ovce, tijelo više nalik na vepra, pogotovo kod mladunaca... Ali riječ je o pravoj domaćoj svinji. Takozvana Mangalica mađarskoga je podrijetla, razvijena sredinom 19. stoljeća križanjem mađarskih pasmina Nagyszalonta i Bakony s europskom divljom svinjom i srpskom pasminom zvanom Šumadija. U posljednje se vrijeme sve više širi i po drugim srednjoeuropskim zemljama. U Hrvatskoj se, primjerice, uvriježilo ime "Mangulica", a organizirano je uvodi u svoje staje đakovačka udruga toga imena.


U Njemačkoj je zovu Wollschwein. Jedna je od najistaknutijih malih tvrtki za uzgoj ovih svinja “Mangalitza Fleisch Fendt” vlasnika Andreasa Fendta iz sela Brunn u gornjofalačkoj općini Köditz. On zajedno sa sestrom vodi imanje na kojemu, u mnogobrojnoj svinjskoj populaciji, živi nekoliko zaista prekrasnih primjeraka – pogotovo golemih rasplodnih krmača.

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Foto: - / -

Kako su u njihovoj pokrajini Mangalicu 2019. proglasili "ugroženom domaćom životinjom godine", oni dobro paze da ta vrsta ne bi potpuno izumrla. Jer, naravno, uzgajaju ih ponajprije zbog mesa, pa je jasno da će one koje su namijenjene mesarskom dijelu uzgajivačkoga pogona završiti kao kobasice ili slanina. Upitate li kupce, kojih ne nedostaje uz Andyjev štand na obližnjoj tržnici, zašto radije kupuju ovo meso nego svinjetinu iz masovnog uzgoja, odgovori su uvijek slični: poseban ukus, manje masnoće, a ponajprije kremasta struktura špeka.

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Mađarska Mangalica, franačka Wollschwein

Foto: - / -

Neobičan je, zapravo, odnos individualnog uzgajivača i životinja koje su u načelu tu da bi ih kad-tad zaklali. Tko god to želi vidjeti izbliza, slobodno može navratiti u bilo kojem trenutku u staje Fendtovih i dobiti predodžbu o toj vrsti suživota svinja i ljudi. "Mi prodajemo kobasice da bismo očuvali svinje, a ne obrnuto", kaže Andy. "To ulijeva unutarnji mir i to nitko ne može platiti niti kupiti." Doista, čini se da su ove svinje prije svega za entuzijaste – žive u obiteljskim grupama isključivo u slobodnim stajama, spavaju na slami i šeću pašnjacima, dobivaju najkvalitetniju stočnu hranu. I što je najvažnije: rastu prirodno, bez dodatnih farmaceutskih pripravaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!