13:35 / 25.11.2021.

Autor: HRT

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Foto: - / -

Bio je pionir slovenske autoindustrije i cijenjen inovator u Austriji, gdje se trajno naselio u zrelim godinama. A uvijek se rado vraćao u rodni kraj, Sakušak pri Juršincih...

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Foto: - / -

Janez Puh je od bravarskog obrta razvio veleindustriju. Bio je prirodni talent, bez akademske titule, ali bistar, željan znanja i ustrajan. Kao snažna, višeslojna osobnost, nije se bojao nikakve konkurencije i pomoću svojih izuzetnih dostignuća upisan je u svjetsku povijest tehnike. Na temeljima njegove tvornice "Steyr-Daimler-Puch" u Grazu nastao je automobilski koncern Magna Steyr s današnjim sjedištem u Beču, te slovenska tvornica motora "Tomos". Iako se u Austriji služio njemačkom inačicom svojeg imena – Johann Puch, nikada nije zaboravio odakle je potekao.

Rođen je 27. lipnja 1862. u Sakušaku, malom mjestu desetak kilometara udaljenom od Ptuja, na području tadašnje Vojvodine Štajerske. Roditelji Neža i France nisu mu mogli priuštiti odlazak na visoke škole, pa su ga poslali na bravarski zanat. Pokazalo se to pravim zanimanjem za bistroga mladića. Najprije je počeo popravljati bicikle, da bi ih kasnije prerađivao ili sam sastavljao. Ubrzo je preselio u Graz i osnovao vlastitu kompaniju "Styria Werke", koja je 1903. uz bicikle počela proizvoditi motocikle, a kasnije i automobile.
Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Foto: - / -

Ova je tvornica proizvela prvi motocikl pokretan benzinskim motorom. U ljetopisu 1912. stoji da je tada zapošljavala više od tisuću radnika, a proizvela je 16 tisuća bicikala, 300 motocikala i 300 automobila. Neke od njih vozili su i pripadnici carske austrougarske dinastije, a neke su izvozili u Englesku i Francusku.

Puh je zaštitio 35 patenata iz područja automehanike. Njegovi su se motocikli i automobili pokazali iznimno uspješnima u utrkama i relijima, a i sam se okušao u automobilističkom sportu. Ljubitelj svih vrsta natjecanja u brzini, umro je od srčanog udara u srpnju 1914. u Zagrebu, gdje se bio zatekao na konjskim utrkama.

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Izumitelj i tvorničar Janez Puh

Foto: - / -

Cijeloga života Puh se uvijek rado vraćao u rodno mjesto. A ponosni potomci njegovih rođaka ondje su mu uredili muzej 2000. godine. U isto vrijeme osnovano je i Društvo rođaka Janeza Puha, kojemu je cilj očuvanje tehničke ostavštine, osobnih uspomena i memoara velikoga sumještanina. Njegovi članovi predano održavaju i razvijaju zbirku nazvanu "Johann Puch, sin Slovenskih Gorica, čovjek za sva vremena", koja se može posjetiti subotom i nedjeljom od svibnja do studenog, uz najavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!