14:23 / 26.09.2024.

Autor: T/Š

Ulmski dizajn tjestenine

Oblik i okus

Oblik i okus

Foto: ADJ / BR

U Visokoj školi za dizajn u njemačkom gradu Ulmu otvorena je izložba o povijesti dizajna tjestenine. Upravo je u toj školi Walter Zeischegg 60-ih godina prošloga stoljeća radio na prvoj dizajnerskoj tjestenini. Otada su međunarodni arhitekti i dizajneri počeli stvarati nove oblike ove važne namirnice.

Dizajn tjestenine nije samo pitanje ugađanja oku, nego o njemu ovisi okus, odnosno način na koji se ona sljubljuje s umacima. Orecchiette, tagliatelle, penne, spaghetti... Svi su ti oblici napravljeni od brašna i vode. Ali upravo oni daju jedinstvenost i tako se nedefinirani komad tijesta pretvara u hranu u kojoj uživa cijeli svijet. Jer tijesto, tako jednostavno i podatno, otvara more mogućnosti.

Nesvakidašnja izložba

Nesvakidašnja izložba

Foto: ADJ / BR

Povijest oblikovanja tjestenine ujedno je priča o inovacijama i tehnologiji. Iako je mnoge domaćice i danas najradije izrađuju ručno, industrijska proizvodnja tjestenine je automatizirani visokotehnološki proces. Ova izložba prikaz je i alata: razbijača jaja, valjaka za tijesto, preša... Tu je i 3D printana tjestenina. Dakle, dizajn tjestenine nije samo marketinški trik, nego put do onoga što žele svi ljubitelji ovoga jela – savršen spoj tijesta i umaka, vrhunski gastronomski užitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!