Rana berba
Foto: ADJ / MTVA
Sezona je grožđa. Na jugu Mađarske ove je godine berba počela gotovo mjesec dana ranije no inače. Dok se prije čekala duboka jesen, kraj rujna i listopad, ove je godine ljeto bilo u punom zamahu kad su se vinogradari sa škarama u rukama uputili u vinograde. Jer ekstremne vremenske prilike utjecale su na ranije sazrijevanje. U nekim dijelovima zemlje berba je počela već krajem srpnja, ovisno o sortama.
I kasnije sorte već su pobrane. Srpanj je bio najtopliji mjesec u Mađarskoj otkako je mjerenja, pa je i to utjecalo na preuranjenu zriobu pored dugotrajne suše. A sad je vlasnike vinograda uhvatio strah od viška kiše koja bi mogle ugroziti urod. Zbog velikih vrućina dio bobica je dehidrirao. A onaj zdravi dio, koji će se iskoristiti za proizvodnju vina, ima više šećera nego što je uobičajeno, stoga se očekuje i viši postotak alkohola.
Puno sunca, puno sladora
Foto: ADJ / MTVA
Sve se mijenja. Klimatske promjene veliki su izazov za sve poljoprivrednike, pa i za mađarske vinare. Stručnjaci smatraju da će trebati razmisliti o sadnji vrsta loze koje se do sada tradicionalno nisu sadile u Mađarskoj. Prilagodba novim vremenskim uvjetima morat će biti brza, jer uvjeti u kontinentalnim zemljama Europe sve su više nalik onima na Mediteranu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!