12:25 / 12.12.2024.

Autor: T/Š

Riba za božićnu trpezu

Za riblju juhu

Za riblju juhu

Foto: ADJ / MTVA

Na ribljoj farmi Hortobágy u Mađarskoj rade punom parom. Tako je to u predbožićno vrijeme, kad treba pripremiti ribu za blagdanski stol, jer je to namirnica koja je neizostavni dio Božića. Velikim mrežama radnici farme izvlače ribu koja je dostigla željenu veličinu tijekom uzgoja. Najviše je šarana od oko dva kilograma, jer upravo takve traži većina kupaca. Ribu stavljaju u bazene odakle će je prevesti do prodajnih mjesta.


Ova riblja farma ima šest jezera. Osim šarana, tu su i somovi, štuke, deverike. Godišnje prodaju 1500 tona ribe, pola od toga pred Božić. Već drugu godinu nisu podizali cijene jer žele da ljudima riba bude što pristupačnija, nadajući se da će se konzumacija povećati. Jer Mađari godišnje pojedu pet do šest, dok je europski prosjek 20 kilograma.

Pripreme za Božić

Pripreme za Božić

Foto: ADJ / MTVA

Kao i ostali proizvođači, i ova farma ima problema s klimatskim promjenama. Zbog rekordno visokih ljetnih temperatura prijetio je pomor ribe. Ove godine katastrofa je izbjegnuta, no ako temperature nastave rasti uzgoj će biti sve veći izazov. To bi mogao biti problem jer se Mađari ne žele odreći svojih tradicionalnih božićnih jela, a uz pečenu gusku, puricu ili patku, riblja juha je jedno od njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!