Danas postoji bezbroj kuharskih blogova, gastronomskih knjiga i časopisa. Polovinom prošlog stoljeća nije bilo tako. Ali svaka je njemačka kućanica zacijelo znala za Ernu Horn. Slavna kuharica bila je i začetnica fotografiranja hrane.
15:39 / 16.09.2024.
Autor: T/Š
Objavljeno: 16. rujna 2024., prije 352 dana
Autor: T/Š
Danas postoji bezbroj kuharskih blogova, gastronomskih knjiga i časopisa. Polovinom prošlog stoljeća nije bilo tako. Ali svaka je njemačka kućanica zacijelo znala za Ernu Horn. Slavna kuharica bila je i začetnica fotografiranja hrane.
Dvoje mladih fotografa odvažilo se na eksperiment: sa stilistom za hranu odlučili su skuhati jela prema receptima Erne Horn i ovjekovječiti ih. I to u originalnoj kuhinji jedne od najpoznatijih njemačkih, ali i svjetskih, autorica kuharica 60-tih godina prošloga stoljeća. Tu je kuhinju ona uredila zajedno sa suprugom u njihovom dvorcu Buchenau. Ondje je istraživala, smišljala nove recepte i fotografirala pripremljena jela. Slike je objavljivala u knjigama vlastite izdavačke kuće. Današnjim rječnikom rečeno, bila je prava kuharska influenserica.
Pošto je imala instinkt za poduzetništvo, dosjetila se receptima i prikazima jela dodati upute za uporabu kuhinjskih aparata. Tako je djelovala i kao svojevrsna reklamna agencija. Njezino možda najpoznatije djelo "Kuhaj sa mnom" sponzorirala je slavna tvornica porculana Rosenthal. Priredila je ona i knjigu "Škola umijeća življenja" – bonton koji je sadržavao manire i istodobno pružao sliku vremena i običaja koji su tada vladali.
No tu ne završava njezin društveno-poduzetnički angažman. Na bavarskom radiju držala je predavanja o mnogim temama vezanim za kuhanje i kućanske poslove, koja su kasnije također pretočena u knjigu "Moderno kućanstvo". Sve kuharice što ih je napisala masovno su se kupovale, a ona je imala ugled uzorne domaćice, čiji su primjer željele slijediti sve njemačke kućanice. Danas se njezine knjige čuvaju u muzejima i arhivima.
Za ostavštinu Erne Horn brine se udruga kojoj je na čelu Roman Eder. On je i idejni tvorac zanimljivoga kuharsko-fotografskog događaja. Stilist hrane skuhao je jela po receptima slavne majstorice, ali ih je ipak osuvremenio. Dvoje iskusnih umjetnika ih je fotografiralo i tako su nastali suvremeni prikazi jela priređenih po ideji kuharske ikone iz prošlog stoljeća, koja je nadahnula milijune žena.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora