Magyardombegyház blizu mađarsko-rumunjske granice zovu selom sira. Počeli su se baviti uzgojem koza kako bi napunili gradsku blagajnu, a danas ih je ondje više nego ljudi.
11:54 / 10.06.2024.
Autor: D/M
Objavljeno: 10. lipnja 2024., prije više od godinu dana
Autor: D/M
Magyardombegyház blizu mađarsko-rumunjske granice zovu selom sira. Počeli su se baviti uzgojem koza kako bi napunili gradsku blagajnu, a danas ih je ondje više nego ljudi.
Jedno selo usred ničega u županiji Békés, na krajnjem jugoistoku Mađarske, proteklih je godina prošlo neobičan put. U Magyardombegyházu živi tek oko 150 stanovnika. Od toga je jedva 30 radno sposobnih ljudi. U jednom su trenutku bili na rubu bankrota. Kako bi smanjili dugove, gradonačelnica Ildikó Dinyés odlučila je uzeti sudbinu u svoje ruke te naći rješenje za oporavak i opstanak. Tako su se počeli baviti uzgojem koza.
Svojim su planom oporavka konkurirali za državna poticajna sredstva. I imali su sreće: u prvom krugu natječaja dobili su 98 milijuna forinti za plaće, obnovu i strojeve, a potom dva puta po 60 milijuna forinti za dodatne troškove. Kako ih je zaista malo u selu, za početak su organizirali javne radove. Odmah se prijavilo nešto više od 60 ljudi. "Sve smo napravili kako bismo popularizirali proizvodnju sira i ovo malo selo, koliko god su nam sredstva dopuštala", prisjeća se Ferenc Túri, sada upravitelj pogona lokalne sirane.
Otkako su se počeli sustavno baviti proizvodnjom sira, dosta su pozornosti poklonili i brendiranju svoje ideje. Uz putokaze za Magyardombegyház svugdje su dodali naziv "Selo sira". Tako su stvorili i radna mjesta za sve mještane, koji bi inače sreću morali potražiti drugdje. Sada oni tijekom tjedna rade u tvornici, a vikendima putuju po tržnicama zdrave hrane, obrtničkim sajmovima, festivalima... Cilj im je razviti vlastiti seoski turizam, pa su otvorili prenoćište s restoranom.
Dakako, glavni dio ponuđenog menija su jela s raznim proizvodima od kozjeg mlijeka. Znajući kako ima dosta onih kojima nije baš drag okus, a posebno miris, kozjeg sira, razradili su tehnologiju i smislili recepte za svako nepce. Sofisticirani pristup, koji spaja tradicionalne i suvremene metode proizvodnje, već im je donio niz nagrada na domaćim ali i međunarodnim natjecanjima. Misle da je tajna u smišljenom kombiniranju mlijeka alpskih koza i domaćih krava. Prave već desetak vrsta sireva, jogurte, kuglice od skute, a posebno ističu okus čokoladne skute.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora