16:44 / 13.08.2022.

Autor: DM/ADJ

Vremeplov na tavanu

Ilutrirani vremeplov

Ilutrirani vremeplov

Foto: ADJ / BR

 "Povratak u budućnost" – tko nije gledao tu nevjerojatnu pustolovinu Martyja McFlyja, kojega u nekoliko filmskih nastavaka izvrsno tumači američki glumac Michael J. Fox, dok putuje tamo-amo između vlastite budućnosti i prošlosti? Ideja vremeplova očaravala je ljude još davno prije ove holivudske uspješnice. Doživjeti povijest u vremenskom stroju san je mnogih.


A takav izlet puno nam je bliži no što smo mislili. Dovoljno je otići u donjobavarsko seoce Vatersdorf u općini Buch na rijeci Erlbach kod Landshuta i otamo se otisnuti u prošlost. Riječ je o stalnoj izložbi kojom priznati njemački mjesni muzej predstavlja svoj novi Geschichtsboden (povijesni kat). Na tavanu su otvorili prostor za noviju povijest u suradnji sa Zakladom Kastulus Bader. Težište je na domaćem identitetu, društvenom razvoju i kulturi gradnje.

Ilustrirani vremeplov

Ilustrirani vremeplov

Foto: ADJ / BR

Taj koncepcijski nov i dojmljiv "Ilustrirani vremeplov" predstavlja prošlost regije dok su u Donjoj Bavarskoj živjeli Kelti i Rimljani. Prolazite kroz srednji vijek, Tridesetogodišnji rat i vrijeme kad je na ovim prostorima harala kuga. Tijekom toga putovanja kroz vrijeme, sažetog u četvrt sata, možete proživjeti dirljive i spektakularne događaje iz prošlosti. Animirani film počinje pozivom: "Vežite se! Vremeplov počinje!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!