12:31 / 27.12.2021.

Autor: ADJ/D.M.

Sve lampice muzeja flipera u Budimpešti

Muzej flipera u Budimpešti

Muzej flipera u Budimpešti

Foto: MTVA / ADJ

Ušavši u prostor gdje u mraku titra na tisuće žaruljica, pomislili biste da je to još jedan nastavak božićnog ugođaja. Ali ne, ovdje je riječ o interaktivnom Muzeju flipera – najpopularnijem u Budimpešti i jedinom takvom u Europi.

Da vas je jučer netko pitao koji je muzej najposjećeniji u glavnom gradu Mađarske, biste li ikad pogodili o kojemu je riječ? Da, nalazi se u centru Budimpešte, u nekadašnjem skladištu ugljena i u njemu su izložena 163 predmeta – svi od iste vrste. Zašto onda posjetitelji iz više od stotinu zemalja hrle ovamo ne bi li doživjeli povijest flipera u slici i riječi? Svakako zato jer je to jedan od rijetkih muzeja na svijetu u kojemu je dopušteno dirati eksponate, čak ih vrlo energično gurati, lupati, tresti... Nema drugog načina da se čarobna loptica koja neumitno silazi prema rupi u dnu održi što duže među preprekama na ploči. 

Muzej flipera u Budimpešti

Muzej flipera u Budimpešti

Foto: MTVA / ADJ

Ali još je dragocjeniji u tome iskustvu onaj osjećaj koji ljubitelje ove igre vraća u mladost. U igri smo svi djeca, a ovdje možemo isprobati baš svaki stroj. Među tim silnim svjetlima svaki dan izgleda kao blagdan. Onaj tko nije osjetio čar igre flipera teško će se saživjeti s ushitom što ga izaziva ta vrsta arkadne igre. U njoj se čovjek bori sam protiv stroja, nakon što ga aktivira ubacivanjem žetona, a onda nastoji skupiti što veći broj bodova vraćajući čeličnu kuglicu uvijek što više i usput pogađajući ciljeve različitih vrijednosti. Osvoji li tako besplatnu iduću igru, sreći nema kraja. I to kod pravih mahera može ići zaista u beskraj.

Muzej flipera u Budimpešti

Muzej flipera u Budimpešti

Foto: MTVA / ADJ

Kad se danas spomene fliper, dojam je uglavnom da je to igra uvezena s američkog tla. U biti jest, ali je ona najprije morala otići u Ameriku iz Europe. Engleski nazvana „pinball“ izravna je nasljednica francuske "bagatelle" iz doba kralja Luja XIV. Tada, u drugoj polovici 17. stoljeća, dosjetili su se kako se biljarski stol može suziti, kako bi igrači lakše gađali loptice štapom. Na jednom kraju stola bile su pričvršćena drvena pera za odbijanje loptica, kako bi se one lakše otjerale u zahtjevnije rupe.

Muzej flipera u Budimpešti

Muzej flipera u Budimpešti

Foto: MTVA / ADJ

Takav jedan stol usavršio je i patentirao britanski inovator Montague Redgrave doselivši u Cincinnati u američkoj državi Ohio krajem 19. stoljeća. Kasnije će mu dodati staklenu ploču i perca na oprugama, koja će lopticu lansirati naviše bez štapova. Prvi se dosjetio ubacivanja metalnih novčića za pokretanje igre David Gottlieb 1931. Ne treba ni sumnjati da se takvi primjerci mogu naći i u budimpeštanskom muzeju, koji na listi najboljih u svijetu zauzima drugo mjesto, odmah iza Dvorane slavnih flipera u Las Vegasu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!